Vlada nema nijedan utemeljen argument da proda Croatia osiguranje

Protivimo se modelu prodaje Croatia osiguranja koji preko medija licitira ministar financija Slavko Linić," iznio je danas novinarima stav zaposlenika predsjednik sindikata u CO Miroslav Hrašćanec ističući kako Vlada nema nijedan utemeljen argument kojim može opravdati najavljenu prodaju tvrtke koja posluje vrlo solidno, ostvaruje dobit, puni proračun i zapošljava.

Naprotiv, opominje, duga je lista argumenata koji govore protiv prodaje društva. Zaposlenici CO zainteresirani su za kupnju dionica stoga, naglasio je, sindikat od Vlade zahtijeva neka dionice iz portfelja države najprije ponudi djelatnicima Croatije. Nakon što su početkom godine iz medija doznali da Vlada namjerava prodati Croatiju odmah su pisali premijeru Zoranu Milanoviću no, kako odgovor do njih nije stigao opet su ga upozorili početkom svibnja, ali su i tada ostali uskraćeni za pojašnjenje, kazao je Hrašćanec. U svojim dopisima, pojasnio je, izvijestili su premijera da je po zakonu iz 1992. godine Croatija izuzeta iz pretvorbe te da taj zakon nikada nije poništen, a u njemu među ostalim piše da o privatizaciji CO odlučuje Hrvatski sabor, o čemu sve Vlade uporno šute. Iako pretvorba nije provedena država je nedugo potom ponudila dionice na prodaju, kupovali su ih zaposlenici CO ali i građani i tvrtke i to po punoj cijeni. Stoga, kaže Hrašćanec, od Milanovićeve Vlade traže neka sada zaposlenicima CO odobri prodaju dionica i to po nominalnoj cijeni koja iznosi 1400 kuna za dionicu.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata u kojoj je učlanjena i podružnica CO, prozvao je Vladu radi licemjerja. Upravo je u Sabor poslala, i to u hitnu proceduru, zakon o upravljanju državnom imovinom kojim omogućava širu primjenu modela radničkog dioničarstva, a istodobno, naglašava Matijašević, zaposlenima u CO uskraćuje pravo da postanu dioničari kompanije koju su osobnim doprinosom razvijali dugi niz godina. Matijašević se na Milanovićevu Vladu okomio i radi neprimjerena postupanja. "Ignorira socijalnog partnera i bježi od izravne komunikacije o modelu privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, dvije posljednje nacionalne financijske institucije," opominje Matijašević i objašnjava kako su upravo stoga i oni u sindikatu odlučili reprizirati Vladin stil rada. Budući da Vlada socijalnom partneru svoje namjere o privatizaciji "nacionalnog srebra" upućuje ne razgovorom za stolom već preko medija i njegova sindikalna središnjica koristi taj recept pa današnjom presicom šalje upozorenje kako neće podržati model privatizacije CO i HPB po konceptu Vlade

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum