Osiguranje od odgovornosti stečajnog upravitelja

Nažalost, vrijeme je stečajeva, u velikim i malim društvima. Radnici ostaju bez posla i sa strepnjom očekuju hoće li nešto od svojih potraživanja naplatiti od stečajne mase tijekom stečajnog postupka. S tim u vezi, postupanje stečajnog upravitelja pod stalnom je lupom zainteresiranih vjerovnika. Njegove radnje se procjenjuju u svjetlu moguće koristi ili štete za vjerovnike.

Upravo zbog toga je i zakonodavac propisao obvezno osiguranje od odgovornosti stečajnih upravitelja. Na taj način samo je donekle olakšao situaciju potencijalno oštećenih od (ne)djela stečajnih upravitelja. Naš čitatelj K.S. tvrdi da stečajni upravitelj u njegovom bivšem poduzeću, „gdje nas ima pedesetak radnika, provodi radnje koje favoriziraju neke vjerovnike, a neke će sigurno imati za posljedicu da se nećemo imati od čega naplatiti.“ Kako je, kaže, teško kontrolirati stečajnog upravitelja, pita može li, u slučaju da ostanu bez mogućnosti naplate svojih plaća, „tražiti isplatu štete koju im uzrokuje stečajni upravitelj od njegovog osiguratelja.“

Osiguratelj odgovornosti stečajnog upravitelja odgovara vjerovnicima (a to su, prema ugovoru o osiguranju, svi sudionici u stečajnom postupku) za štete koje prouzroči stečajni upravitelj povrijedivši (nesavjesno i neuredno) neku od svojih dužnosti utvrđenih Stečajnim zakonom. Uvođenje obveze stečajnih upravitelja da se osiguraju od odgovornosti, samo donekle je poboljšalo položaj stečajnih vjerovnika (ovdje - radnika). Zašto je to tako?

Kao prvo, zato što, po ugovoru o osiguranju, osiguranjem nisu pokriveni odštetni zahtjevi za štete nastale zbog radnji stečajnog upravitelja koje je odobrio stečajni sudac, odnosno zbog radnji koje je stečajni upravitelj poduzeo u izvršavanju naloga ili uputa stečajnog suca.

Time je veliki dio odgovornosti stečajnog upravitelja isključen iz osiguranja, jer svoju odgovornost pokriva odgovornošću stečajnog suca, odnosno stečajnog vijeća.

Kao drugo, i kad postoji odgovornost stečajnog upravitelja, ona je za čisto imovinske štete, kao u slučaju našeg čitatelja (koja je nastala, a da prethodno nije bilo štete na stvarima ili štete na osobama), pokrivena samo do određenog iznosa koji čini maksimalno 25% „od ugovorene svote osiguranja (minimalna svota osiguranja je 500.000,00 kuna po štetnom događaju)“. Dakle, prema Standardnim uvjetima osiguranja od odgovornosti stečajnih upravitelja Hrvatskog ureda za osiguranje od 23.12.2007. godine, kojih se uglavnom i drže naši osiguratelji, riječ je o125.000,00 kuna po štetnom događaju (dakle, za sve oštećene jednom radnjom stečajnog upravitelja).

Kao što se vidi, mala je šansa da oštećeni dođu do pune naknade štete koju im može uzrokovati nesavjesni stečajni upravitelj.

dr.sc.Marijan Ćurković

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum