Uspješno poslovanje Triglav Grupe

Na 36. redovnoj sjednici skupštine dioničara Zavarovalnice Triglav dioničari su bili upoznati sa Godišnjim izvještajem Zavarovalnice Triglav za 2011. i Godišnjim izvještajem Grupe Triglav za 2011, koji uključuju i mišljenje revizorske kuće. Upoznali su se i sa Godišnjim izještajem o internoj reviziji za 2011. godinu te s Izvještajem nadzornog odbora društva, koji je provjerio Godišnji izvještaj Zavarovalnice Triglav i Grupe Triglav za 2011. godinu i dao mišljenje o Godišnjem izvještaju Službe interne revizije u Zavarovalnici Triglav o sprovođenju interne revizije za 2011. godinu.

Uspješno poslovanje prošle godine…

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec predstavio je dioničarima poslovanje i ključne podatke matičnog društva i Grupe u 2011. godini. Kao što je on rekao, Triglav je uspješno slovensko poduzeće, koje je prošle godine postiglo veoma ohrabrujuće rezultate, koje je u prvom tromjesečju ove godine uspjelo nadmašiti. »Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav su unatoč financijskoj krizi i događanju u bankarskom sektoru poslovnu godinu 2011. završile s većom dobiti nego godinu dana ranije. Neto poslovni rezultat Grupe Triglav iznosio je 47,5 milijuna eura, što je za 78 posto više nego 2010. godine, dok se neto poslovni rezultat matičnog društva u usporedbi s prethodnom godinom povećao za 36 posto i iznosio 43,8 milijuna eura. Rentabilnost kapitala Grupe Triglav i Zavarovalnice Triglav suštinski je poboljšana i približila se ciljnoj očekivanoj rentabilnosti do 2015 (12-postotna rentabilnost kapitala). Rentabilnost kapitala na nivou Grupe iznosila je 9,6 posto, što je za 4,2 postotna boda više no 2010. godine, dok se u matičnom društvu povećala za 2,8 postotnih bodova i dosegla rentabilnost od 9,5 posto. Na rast dobiti utjecalo je prvenstveno dobro poslovanje iz osnovne djelatnosti osiguranja, što pokazuje poboljšanje kombiniranog kvocijenta, koji je na nivou Grupe Triglav iznosio 90,1 posto, a na nivou matičnog društva 83,0 posto«, istaknuo je Rakovec.

Grupa Triglav je lani obračunala 989,4 milijuna eura premije osiguranja i suosiguranja, što je za dva posto manje nego u 2010. godini - od toga je matično društvo obračunalo 696,7 milijuna eura premije (indeks 97). Gospodarska i financijska kriza, porast nezaposlenosti i opadanje kupovne moći utjecali su na odstupanja od planiranih prodajnih rezultata. Dodatno opadanje premijeposljedica je i selekcije portfelja te intenzivnog upravljanja osiguravajuće-tehničkim rezultatima. Restrukturiranje portfelja poboljšalo je njegovu kvalitetu, utjecalo na smanjenje troškova za isplaćene štete, a istovremeno je manje negativno utjecalo na rast premije.

Zavarovalnica Triglav je nadmašila u prvom tromjesečju 2012.

U prvom tromjesečju 2012. neto poslovni rezultat Grupe Triglav iznosio je 17,6 milijuna eura, što je za osam posto više nego u istom periodu prošle godine. Neto poslovna dobit Zavarovalnice Triglav povećana je za sedam posto i iznosila je 13,7 milijuna eura. Grupa Triglav je u prvom tromjesečju 2012. godine obračunala 273,4 milijuna eura, a matično društvo 197,9 milijuna eura neto premije osiguranja i suosiguranja. U Grupi za 2012. godinu planiraju 60,6 milijuna eura neto dobiti i 984 milijuna eura neto premije osiguranja – kombinirani kvocijent Grupe iznosit će 95,3 posto.

Predsjednik Uprave Rakovec upoznao je dioničare s primanjima članova Uprave i Nadzornog odbora u 2011. godini. Zavarovalnica Triglav usmjerila se na upravljanje rentabilnošću te je i dalje svjesno optimirala troškove poslovanja. »Pri tome je snizila i troškove, iako su zaposleni u 2010. i 2011. godini postigli dobre rezultate, a još bolje u prvom tromjesečju 2012.,« rekao je Rakovec. »U Zavarovalnici radimo dobro, što dokazuje i najviši rejting od svih slovenskih financijskih institucija, čime smo nadmašili čak i ocjene rejtinga nekih globalnih osiguravajućih kuća«. Bonitetna agencija Standard & Poor's Ratings Services je krajem 2011. godine Zavarovalnici Triglav i Grupi Triglav četvrtu godinu zaredom potvrdila dugoročnu ocjenu kreditnog rejtinga i ocjenu rejtinga financijske moći »A«. Istovremeno je agencija tu ocjenu potvrdila i društvu kćeri Pozavarovalnici Triglav Re, koja je tako zadržala rejting »A«, dobiven 2009. godine. Time je postignut jedan od najvažnijih strateških ciljeva Grupe Triglav. Ostvarivanjem strategije za period od 2011. do 2015. godine Zavarovalnica Triglav ostaje među vodećim i najjačim osiguravajućim i financijskim grupama u regiji. Kao što to ističe Rakovec, to potvrđuje i suradnja s IFC-om, koji je početkom travnja u okviru Triglav INT sklopio partnerstvo sa Zavarovalnicom Triglav zbog daljnjeg jačanja pozicije Grupe Triglav kao centra osiguravajuće djelatnosti u jugoistočnoj Evropi.

Zbog složenih gospodarskih uvjeta i pritisaka kako na makro tako i na mikroekonomsku sredinu, pred Zavarovalnicom su uvijek novi izazovi. "Naš udio na domaćem tržištu, na primjer u segmentu poslovnih stranaka, iznosi oko 70 posto, a na određenim segmentima automobilskih osiguranja gotovo 50 posto. To je rezultat koji će uz produbljivanje krize, propadanja preduzeća (na primjer građevinskih) u upravljanju portfeljom biti teško, a možda čak i nemoguće očuvati. S druge strane mi vjerujemo u rast Grupe Triglav, jer postoji potencijal za povećanje tržišnog udjela preduzeća kćeri u pojedinim državama«, rekao je Rakovec.

Za isplatu dividende dioničarima nešto manje od 16 milijuna eura Dioničari su raspravljali o zajedničkom prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora da se dio bilančne dobiti 2011. iskoristi za isplatu dividende. Zbog zaoštrenih uvjeta u gospodarstvu te obzirom na postojeća i očekivana kretanja adekvatnosti kapitala, a u skladu sa strategijom Grupe Triglav i s definiranom politikom isplate dividende, koja omogućava daljnji razvitak društva, predlaže se da se od 93,3 milijuna eura bilančne dobiti za isplatu dividende namijeni više od 12,5 milijuna eura, što iznosi 0,55 eura bruto po dionici. O ostatku u visini od 80,8 milijuna eura dioničari bi odlučivali narednih godina. Dioničari nisu prihvatili prijedlog Uprave i Nadzornog odbora.

U nastavku je skupština prihvatila suprotni prijedlog Slovenskog odštetnog društva (SOD), da se bilančna dobit za 2011. godinu iskoristi na sljedeći način: za isplatu dividende upotrijebilo bi se nešto manje od 16 milijuna eura, što iznosi 0,7 eura bruto za dionicu, a o korištenju preostalog iznosa bilančne dobiti u visini od 77,4 milijuna eura odlučivat će se narednih godina.

Dioničari su dali razrješenje Upravi i Nadzornom odboru i imenovali su novu revizijsku kuću Akcionarska skupština je dala razrješenje upravi Zavarovalnice Triglav za poslovnu godinu 2011, a isto tako je razrješenje za poslovnu godinu 2011. dobio i nadzorni odbor društva. Za revizora Zavarovalnice Triglav za poslovnu godinu 2012. skupština je imenovala revizijsku kuću Ernest & Young Revizija. »Svakako bih na ovom mjestu želio zahvaliti članovima Nadzornog odbora na stručnoj pomoći i na dobroj i konstruktivnoj suradnji proteklih godina. Uz njihovu podršku Zavarovalnica je postigla i postiže neprestano bolje rezultate. Zavarovalnicu smo iz gubitaka u 2009. doveli do dobiti, a rezultati prvog tromjesečja pokazuju da odlično prkosimo krizi. Uvjeren sam da ćemo u tom pravcu nastaviti i s preoblikovanim Nadzornim odborom«, rekao je Rakovec.

Promjene u Nadzornom odboru društva

Nakon odlaska člana Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav Boruta Jamnika u rujnu prošle godine dioničari su odlučivali o imenovanju novog člana nadzornog odbora za mandatni period koji završava 7.4.2013. Za novog člana izabrali su Adolfa Zupana.

Na zahtjev za opoziv i imenovanje članova Nadzornog odbora društva dioničari su prihvatili opoziv predstavnika dioničara u Nadzornom odboru i to predsjednika Antona Ribnikara te člana Uroša Slavinca. Na njihova mjesta za period do 7.4.2013. imenovali su: Jovana Lukovca i Gregora Kastelca.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum