Napokon natječaj za savjetnike u prodaji HPB-a i Croatia osiguranja

Dvije privatizacije koje je Vlada Zorana Milanovića najavila na samom početku svog mandata napokon će se, čini se, pomaknuti s mrtve točke. Ministar financija Slavko Linić je gostujući na Hrvatskom radiju rekao kako "već ovog tjedna" prema Vladi idu prijedlozi za javni natječaj za izbor savjetnika u privatizaciji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja.

Priželjkuju se domaći kupci

Hoće li i u kojoj mjeri nakon tog procesa ostati u rukama domaćih investitora, to ovisi o njihovu interesu, kaže, dodajući da domaćih tvrtki koje dobro posluju i koje bi mogle pokazati zainteresiranost svakako ima. Budući da je "financijski sektor uvijek interesantan", ministar je uvjeren da će se to i pokazati u postupku privatizacije, priznajući otvoreno da bi Vlada rado da privatizacija HPB-a privuče i novac mirovinskih fondova kao i da ih nastoje zainteresirati za to da uđu svojim kapitalom u banku i preuzmu odgovornost za upravljanje. S druge strane, vezano uz Croatia osiguranje, za koje se već duže vrijeme nagađa o rovinjskom Adrisu kao izglednom kupcu, Linić kaže kako za nj postoji "veoma izražen interes investitora i izvan Hrvatske". Potcrtao je još jednom da treba shvatiti da je to smjer kojim se mora ići jer "em nam treba novac u proračunu, em je vrijeme da politika prestane imati upliva u rezultate" tvrtki koje posluju na tržištu.

Rok savjetnicima 2 mjeseca?

U domaćim financijskim krugovima pak mnogi će reći kako je možda i važnija od državnog utrška poruka koju Vlada šalje, prije svega prema međunarodnim ogranizacijama i rejting agencijama u pogledu financiranja i usmjerenosti na smanjenje državnog udjela u gospodarstvu. No, potencijalni utržak od prodaje većinskog paketa dionica CO-a (za koji se smatra da bi mogao biti oko dvije milijarde kuna), kao i potencijalni prihod od 51-postotnog udjela u HPB-u (koji bi mogao iznositi prema nekim procjenama oko 700 milijuna kuna) ipak su respektabilni iznosi. Kada bi se, nakon što se odaberu savjetnici koji bi državi trebali iznijeti osnovne projekcije i optimalni model, mogli očekivati i sami privatizacijski natječaji, zasad je teško reći. No, navodno je ministar Linić u razgovorima s nekim interesentima za savjetnički posao rekao kako očekuje projekcije i prijedloge za oko dva mjeseca.

Skupština CO-a

Novi nadzornici, ali i 'stara' Uprava?


Za ovaj petak sazvana je skupština Croatije osiguranja na kojoj se, među ostalim, očekuje potvrda imenovanja novih nadzornika za koje je Vlada dala preporuke još prije nekoliko mjeseci. Iako se još donedavno spekuliralo da se postojećoj Upravi na čelu sa Zdravkom Zrinušićem ne kani dati razrješnica, čini se da se od toga odustalo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum