Isplati li se štedjeti kroz životno osiguranje?

Vrijeme je održavanja skupština osiguravajućih društava. Objavljuju se rezultati poslovanja. Osiguratelji kod iskazivanja dobiti „konkuriraju“ takmičeći se tko će objaviti veću dobit. Pri tome se iskazuje prilično velika dobit, koja bi trebala ukazivati na vrlo dobro poslovanje osiguratelja. I neka. Cilj osiguravajućeg dioničkog društva i jeste ostvarenje profita svojim dioničarima. Zato su i uložili kapital. S pravom očekuju dobru dividendu.

„Što je s našom dividendom u osiguranju života? Podaci o tome i dalje se kriju. Vjerojatno ne zato što bi se osiguratelji bojali objave dobre dobiti za osiguranike, već vjerojatno zbog toga što bi javnost prepoznala da se osiguranicima daju mrvice profitnog kolača, što odudara od onoga što su nam njihovi agenti govorili kod sklapanja ugovora o osiguranju života. Vjerojatno bi mi bilo bolje da sam štedio u banci...“, jada se naš čitatelj I.Z. E, pa, provjerite. Temeljem Zakona o osiguranju, čl. 89. st. 2., osiguratelj je obvezan svoga osiguranika obavijestiti prije sklapanja ugovora o osiguranju o osnovici i mjerilima za sudjelovanje u dobiti. Međutim, konkretna dobit, odnosno pravo na dobit, određena je ugovorom o osiguranju, točnije, uvjetima za osiguranje života, koji su sastavni dio ugovora o osiguranju. Upravo se tamo dobit definira kao kategorija koja ovisi o volji dioničara, odnosno, o odluci skupštine osiguravajućeg društva. Dobit koju ostvarujete iz ugovora o životnom osiguranju nije dividenda.

Dobri poslovni običaji ipak nalažu da vam osiguratelj jednom godišnje, nakon što je prihvaćena bilanca i nakon što skupština dioničara prihvati odluku, pošalje obavijest koliko ste u prethodnoj godine ostvarili dobiti iz svoga ugovora o životnom osiguranju.

Nadamo se da su osiguratelji već izmijenili dosadašnje opće obavijesti iz kojih niste mogli saznati koliko ste točno u prethodnoj godini „zaradili“ zahvaljujući svome životnom osiguranju.

Usporedite to s onim što vam je, ako jeste, obećavao agent osiguratelja kod sklapanja ugovora o osiguranju života. Uzmite u obzir da je kod određivanja osiguranih svota već ukalkulirana određena kamatna stopa, na koju morate pridodati ostvarenu dobit. Sve to uvećajte za sigurnost koju ste imali kroz policu životnog osiguranja (isplata osigurnine za slučaj smrti, što vam banka kod štednog depozita ne jamči) i onda procijenite što vam se više isplati, štednja u banci u obliku štednog depozita s, u pravilu, promjenjivom kamatnom stopom i bez jamstva za slučaj smrti ili štednja kroz klasično životno osiguranje gdje ostvarujete određenu kamatu i dobit te gdje imate kakvu-takvu financijsku sigurnost za slučaj nastupa rizika smrti.
dr.sc.Marijan Ćurković

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum