Bugarska: Obavezno osiguranje stanova i kuća?

Ponovna debata o obaveznom osiguravanju stanova i kuća opet je podgrejana zemljotresom jačine 5,8 stepeni, koji je prošlog meseca potresao grad Pernik, oko 30 km jugozapadno od Sofije.

U zemljotresu koji se dogodio 22. maja, najjačem u blizini prestonice od 1858, oštećeno je 56 opštinskih zgrada u Perniku i susednim selima, zajedno sa mnogobrojnim kućama.

Otprilike deset dana nakon zemljotresa i stotina propratnih potresa, bugarska ministarka za regionalni razvoj Liljana Pavlova pozvala je na zakonodavne promene kako bi osiguranje stanova i kuća postalo obavezno. Trenutno je osiguranje neophodno samo za državne i opštinske nekretnine.

Skoro 98% nekretnina u zemlji je u privatnom vlasništvu, zbog čega je Bugarska jedinstvena u tom pogledu, kaže Pavlova. „Kao vlasnici moramo da vodimo računa o svojoj … imovini“, rekla je ona 2. juna u intervjuu koji je dala sofijskom privatnom Darik radiju. Pavlova želi da se svi stanovi i kuće osiguraju. U ovom trenutku samo oni koji finansiraju svoje stambene kredite preko banaka moraju da imaju osiguranje, kao što je slučaj u Hrvatskoj i Albaniji.

Sofijski advokat Maja Zlateva se slaže, u načelu.

„Prva bih osigurala svoju nekretninu, ali ne dok se ne unapredi zakonodavni okvir kojim je obuhvaćen taj sistem, kako bi se zagarantovalo da su interesi obe strane jednako zaštićeni, a ne samo interesi osiguravajućih kompanija“, rekla je ona. „Većinu njih sada zanima samo kako da vas nateraju da kupite polisu. Ali, kad se desi nešto što zahteva osiguranje, onda oklevaju da plate.“

Avgustina Asenova, 40, nezaposlena stanovnica Sofije, podržava ideju Pavlove.

„Da, osigurala sam svoj dom, uključujući i osiguranje od zemljotresa“, rekla je ona.„Sa malo novca koliko sam dobijala, nisam sama mogla da pokrijem troškove bilo kakve znatnije štete. Očigledno je da ni država ne može da priušti da pomogne bilo kome u slučaju velike nevolje.“

Bugarsku je pogodilo 11 zemljotresa od najmanje 6,0 stepeni Rihterove skale od druge polovine 19. veka. Potres koji se dogodio 18. septembra 1858. godine u Sofiji, više od 30 godina pre nego što su u Bugarskoj počela sistematična osmatranja, opisuje se kao najrazorniji i smatra se da je iznosio oko 9 stepeni na Rihterovoj skali.

Prema zvaničnoj statistici, u Bugarskoj je 2011. godine bilo ukupno skoro 3,9 miliona stambenih jedinica. Pa opet, osiguravajuće kompanije procenjuju da je manje od 10% njih obuhvaćeno polisama za štetu uzrokovanu nizom prirodnih katastrofa, kao što su poplave i jaki pljuskovi, ali ne i zemljotresi.

„Zemljotresi su uvršteni u prirodne katastrofe u vreme komunizma“, kaže za SETimes Anelija Angelova, direktorka osiguravajućeg društva VIara u Sofiji. „Zato mnogi ljudi i dalje misle da su, kada kupe polisu za stan ili kuću, osigurali svoju imovinu i u slučaju zemljotresa. Ali, to je sada odvojena polisa.“

Citirajući podatke Komisije za finansijski nadzor, sofijska privatna televizijska stanica bTV nedavno je izvestila da je samo 8,5% od ukupnog broja nekretnina u Bugarskoj trenutno osigurano od zemljotresa.

Zemljotres u Perniku navodno je takođe podstakao raspravu u vladi o mogućem pulu za osiguranje od katastrofa, poput onog u susednoj Rumuniji i Turskoj, gde su zemljotresi česta pojava.

Pul za osiguranje od katastrofa u Turskoj osnovan je nakon zemljotresa jačine 7,6 stepeni, koji je pogodio zapadni deo zemlje 17. avgusta 1999, usmrtivši preko 17.000 ljudi. Parlament je usvojio zakon prema kojem osiguranje od zemljotresa obavezno za sve registrovane stambene objekte u okviru opština, ali je njegovo sprovođenje, najblaže rečeno, neujednačeno.

Šemom osiguranja od katastrofa uvedenom 2008. u Rumuniji, osiguranje stambenih objekata od zemljotresa, klizanja zemljišta ili poplava postalo je obavezno i u toj zemlji.

SETimes.com

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum