Stagnacija osiguranja


Ognjen Aleksić - 04.08.2009 21:02

Iako se krajem prošle godine stekao utisak da industrija osiguranja u RS neće doživjeti značajnije oscilacije kao što je to bilo u razvijenim zemljama svijeta, podaci koje imamo govore da je na sceni blaga stagnacija i svojevrsno opredjeljenje društava u kojem pravcu ići dalje.

Sve je manje novih osiguranika, a teška borba je da se zadrže i postojeći portfelji osiguranja. Jasno je da interes osiguranika jenjava u godini krize, nema dileme da građani nemaju dovoljno novca i da je u njihovim prioritetima kupovina osiguranja vjerovatno na začelju liste.

U godini krize koja podrazumijeva manje plate, nesigurne poslove, teško dobijanje kredita, kupovina osiguranja stana ili polise kasko osiguranja pokazuje da smo svjesni da imovinu koju posjedujemo nećemo moći nadoknaditi ukoliko nastupi šteta i zato je osiguranje u godini krize zapravo jedan oblik brige za teško stečenu imovinu. Kriza se može iskoristiti i kao alibi za određena prestrojavanja i traženje unutrašnjih rezervi.

Zašto ne bismo po uzoru na Srbiju godinu krize iskoristili da donesemo set zakona koji bi direktno motivisali životna osiguranja, a samim tim i tržište kapitala koje bi ponudilo dovoljan broj obveznica koje su sa aspekta ulaganja najsigurnije hartije.

Kroz ovakav pristup bismo mogli u narednih nekoliko godina da prikupimo dovoljno novaca za kapitalne projekte u RS, a pojava je da sve više opština emituje municipalne obveznice kojima se finansiraju lokalni razvojni projekti. Industrija osiguranja je u ovom trenutku na raskrsnici i kao sektor, ali i većina društava ozbiljno razmišlja o novim poslovnim strategijama za period ispred nas. I dalje ostaje stari problem u osiguravajućim društima s adekvatnošću kapitala, redovnošću isplata šteta, kao i struktura ulaganja društava.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum