Industrija osiguranja


Ognjen Aleksić - 29.05.2008 18:43

BiH je zemlja u kojoj su i stanovništvo i privreda veoma siromašni, a kultura osiguranja naših ljudi je na vrlo niskom nivou.

Na tematskoj konferenciji "Industrija osiguranja u RS - izazovi i šanse" smo pokušali da riješimo komunikacijski problem koji postoji među društvima koja predstavljaju ovu industriju. Suština polemike se odnosila na to koje poteze industrija osiguranja RS treba učiniti da bi zaista postala značajna grana u finansijskom sektoru.

Činjenica je da oblast auto-odgovornosti čini od 75 do 80 odsto učešća u premiji, da su prisutni problemi sa dampingom, ali i sa velikom borbom na terenu, gdje dolazi do spuštanja cijene osiguranja ispod zakonski propisanog nivoa. Praktično posmatrano imamo situaciju legalizacije kršenja zakona, što zaista zvuči apsurdno.

Jedan korak naprijed mogao bi da bude da banke postanu posrednici prilikom kupovine polise osiguranja. Takođe, osiguravajuća društva zajednički moraju izraditi kodeks kako ne bi radila na urušavanju tržišta prilikom međusobne borbe. Tu je problem što Agencija za osiguranje RS još nikome nije izrekla kaznene mjere.

Osim toga, tržište osiguranja na nivou BiH mora postati otvoreno kako bi osiguravajuća društva iz RS dobila priliku da izađu na tržište FBiH i obrnuto. Samo tako ova industrija može krenuti naprijed, jer sada imamo poraznu činjenicu da Slovenija koja ima oko 500.000 stanovnika više od RS bilježi 33 puta veću premiju osiguranja. Zabrinjavajuće je, takođe, da industrija osiguranja u RS u ukupnom bruto društvenom proizvodu učestvuje sa svega tri odsto.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum