Dobrovoljni penzijski fondovi


Ognjen Aleksić - 05.12.2008 22:14

Vlada RS je preduzela prve korake u reformi penzijskog sistema u RS. U junu 2008. donesen je Nacrt zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, a ovih dana se odvija intenzivna javna rasprava.

Pored stabilizacije isplate penzija, dobrovoljni penzijski fondovi bi trebalo da daju i značajan doprinos razvoju tržišta kapitala, pošto bi nakon određenog broja godina trebalo da raspolažu, za naše prlike, značajnim sredstvima, koja će biti neophodno plasirati u kvalitetne hartije od vrijednosti. Reforma penzijskog sistema je slična teškoj i složenoj medicinskoj operaciji. Biće bolna i iscrpljujuća za pacijenta, ali bez nje pacijent sigurno umire.

Dosadašnja iskustva pokazala su da se uspjeh svake reforme najlakše ocjenjuje konkretnom koristi koju će građani dobiti. U ovom slučaju poreske olakšice moraju biti jedan od glavnih motivatora, jer naredna godina će biti godina u kojoj ćemo svi pojačati oprez u vlastitim ulaganjima, ali zato treba pojačati promociju penzione reforme i obezbijediti adekvatnu edukaciju onih ljudi koji će biti direktno zainteresovani, a to su mladi radnici i oni koji će uskoro da zasnuju radni odnos.

Već sada se naziru zainteresovani osnivači budućih privatnih penzionih fondova. To moraju biti kompanije s kredibilitetom i zdravim kapitalom, jer i dalje su svježa sjećanja na staru deviznu štednju. Jednom izgubljeno povjerenje se vrlo teško ponovo stiče i zato treba dati šansu ozbiljnim kompanijama da organizuju penzioni fond, a Vlada RS je već podigla nivo kapitala za osnivanje.

Kao zaključak nameće se da je RS shvatila u kojem pravcu treba ići s reformom penzionog sistema, a da javnost mora biti informisana o ovoj najznačajnijoj reformi čiji efekti će se vidjeti za 20 godina.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum