Mirovni sporazum u osiguranju


Ognjen Aleksić - 22.12.2009 21:19

Najnoviji potpisani sporazum osiguravajućih društava iz RS i društava čije je sjedište u FBiH, a posluju u RS, može se okarakterisati kao parafiranje "mirovnog sporazuma", jer se konačno očekuje da od prvih dana 2010. godine prestane rat damping cijenama na tržištu osiguranja.

Najupečatljiviju poruku na tom događaju uputio je novoizabrani predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Miroslav Miškić kada je rekao da će garant potpunog poštivanja tog sporazuma biti činjenica da je na čelo osiguravajućih društava došlo novih osam menadžera.

Od tih novih kadrova, kako je naveo, očekuje da sa sobom donesu novu filozofiju rada i razmišljanja u industriju osiguranja. Sporazum društava sam po sebi, prije svega, treba da regulatoru, zakonodavcu i kompletnoj privredi pokaže da osiguravajuća društva mogu da se ujedine oko nečega što je evidentno u njihovu korist.

To se prije svega odnosi na to da će novac, koji je do sada bez ikakve kontrole davan na postizanje što niže premije osiguranja i dovodio do nelegalnih popusta, od sada biti u funkciji finansijske konsolidacije društava. U tom smislu se očekuje da osiguravajuća društva ojačaju kapital i garantne fondove, te da se, ako sve bude u redu, za godinu do dvije ostvari mnogo veći udio na cjelokupnom finansijskom tržištu u pogledu visine aktive.

Na taj način bi osiguravajuća društva stvorila snažnu interesnu grupacija kao što su to godinama unazad uspjele da ostvare banke koje su postale nezaobilazan pregovarački faktor kada su u pitanju interesi bankarstva.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum