Fond PIO zadužuje se 40 miliona KM


05.11.2010 09:24
Vlada RS odobrila je juče Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS kratkoročno zaduživanje u 2011. godini u ukupnom iznosu do 40.000.000 maraka, s ciljem održavanja likvidnosti i redovne isplate penzija.


- Vlada je dala saglasnost na Prijedlog odluke Upravnog odbora Fonda PIO RS kojom se odobrava ovo kratkoročno zaduživanje pod uslovima utvrđenim odlukom Upravnog odbora, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS poslije sjednice Vlade.

Predsjednik Sekcije za osiguranje u Udruženju ekonomista “SNjOT” Ognjen Aleksić rekao je da Fond PIO RS, kada dođe u situaciju da mu nedostaje novca ili kada mora da ispuni svoju zakonsku obavezu isplate penzija do 10. u mjesecu, onda “vrlo elegantno” od toga napravi problem i delegira ga Vladi RS.

- U Fondu PIO RS moraju da se konačno počnu ozbiljno ponašati kao svaka druga firma i institucija, te da vode računa kome izdaju rješenje za penzionisanje, jer ga niko ne smije dobiti ako za to nije stekao pravo – istakao je Aleksić.

On je naglasio da Fond PIO ničim nije doprinio da olakša problem u penzijskom sistemu u Srpskoj.

- Neminovno je da se Fond PIO krene ponašati prema nekim tržišnim principima, da vodi računa o svojim troškovima i investiranjima, kao i o svom portfoliju jer ima deset odsto akcija u svakom preduzeću. Njihovo upravljanje tim akcijama bilo je katastrofalno, zbog čega je i formiran Penzijski rezervni fond. Ovakav način poslovanja nije dobar, a svako može biti direktor takvog fonda – kazao je Aleksić i dodao da je neozbiljno da se stalno za pomoć oko novca obraćaju Vladi RS.

Aleksić je istakao da Fond PIO RS očigledno ne želi da podrži reformu penzijskog sistema u Srpskoj.

U Fondu PIO RS rekli su da se odluka o kratkoročnom zaduživanju u idućoj godini odnosi na obezbjeđivanje i osiguravanje likvidnosti Fonda, te da će se ta kreditna sredstva koristiti samo ako za to bude potrebe.

- Vlada RS dala je saglasnost da se Fond može kreditno zadužiti putem javnih nabavki kod banaka, ako nam bude trebao dodatni novac oko isplate penzija – istakli su u Fondu PIO RS i dodali da će novac koji budu zadužili u bankama morati da se vraća u kratkom roku, s obzirom na to da se radi o kratkoročnim sredstvima.

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici usvojila i Prijedlog strategije razvoja turizma RS za period 2010-2020. godine, a između ostalog, donijela je i odluku o dodjeli 50.653 marke za pomoć dobrotvornim društvima “Merhamet” u Srpskoj.

Udruženja od javnog interesa

Vlada RS juče je donijela Odluku o dopuni Odluke o dodjeli statusa udruženja od javnog interesa kojom se, osim za 13 udruženja, status udruženja od javnog interesa dodjeljuje za još osam udruženja.

(Glas Srpske)

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum