RS: Samo 7% penzionera sa punim radnim stažom


BANJALUKA, Od ukupno 224.832 penzionera u Republici Srpskoj, samo njih 15.862, odnosno sedam odsto, prima penziju na osnovu punog radnog staža, podaci su Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS.

Stanovnici Srpske u penziju odlaze u prosjeku od 57 do 60 godina, a starosna granica kada prestaju sa radom iz godine u godinu se smanjuje, pokazuju statistički podaci.
Portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović rekao je da je u avgustu ove godine sa punim stažom osiguranja bilo 7,05 odsto korisnika, dok je sa punim penzijskim stažom, koji osim radnog podrazumijeva beneficirani radni staž sa učešćem u ratu, bilo 37.802 ili 16,8 odsto penzionera.
- Prosječna penzija za korisnike sa punim stažom osiguranja, odnosno punim radnim stažom iznosi 415 maraka, dok prosječna penzija za korisnike sa punim penzijskim stažom iznosi 435 maraka – kazao je Joksimović.
Prema podacima Zavoda za statistiku u Srpskoj ima oko 240.000 zaposlenih, što znači da je gotovo izjednačen broj radnika i penzionera.
Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je da penziona politika poslije posljednjeg rata za posljedicu ima mali broj penzionera sa punim radnim stažom.
- Mnogi radnici poslije rata dobili su određena prava, na osnovu kojih su ranije odlazili u penziju. Zemlje u Evropskoj uniji imaju 76 odsto penzionera koji primaju starosnu penziju, odnosno koji su na osnovu svojih godina otišli u penziju, dok je kod nas slučaj da je 47 odsto penzionera koji primaju starosnu penziju, a čak 53 odsto stanovnika Srpske otišlo je prijevremeno u penziju – kazao je Rakulj.
Rakulj je naglasio da se potrebe za radnicima mijenjaju, te da stanovnici Srpske ne bi trebali odlaziti prijevremeno u penziju, već se prekvalifikovati za druge poslove, kako bi ostvarili pun radni staž, te na taj način smanjili opterećenje i obaveze koje prema njima ima Fond PIO.
Predsjednik Sekcije za osiguranje u Udruženju ekonomista “SWOT” Ognjen Aleksić rekao je da odlazak u penziju mora postati privilegija ljudi koji su je stvarno zaslužili svojim radom ili starošću.
- Penzija ne može da bude kratkoročno zbrinjavanje, posebno onih stanovnika koji imaju još 15 ili 20 godina do penzije. Za te ljude se mora osmisliti način za nastavak radnog odnosa, odnosno jedan vid prekvalifikacije – kazao je Aleksić.
On je naglasio da će smanjenje broja stanovnika koji ranije odlaze u penziju i povećanje broja ranika koji stiču pravo na penziju isključivo na osnovu svog radnog staža, imati veliki broj pozitivnih efekata, posebno za razvoj privrede.

Prava na penzije
U Fondu PIO RS rekli su da pravo na starosnu penziju osiguranik stiče kad navrši 65 godina života i najmanje 20 godina staža osiguranja.
- Osiguranik koji nema 20 godina staža osiguranja, stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 25 godina penzijskog staža, dok osiguranik koji navrši 40 godina staža osiguranja stiče pravo na starosnu penziju, bez obzira na godine života – dodali su u Fondu PIO RS.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum