Ilegalna prodaja polise osiguranja u RS

25.07.2008
BANJALUKA, U Republici Srpskoj postoji nekoliko osiguravajućih društava iz Federacije BiH, koja nezakonito prodaju polise osiguranja, odnosno koja nemaju dozvolu Agencije za osiguranje u RS i, uz sve to, javno se oglašavaju, saznaje “Fokus” iz dobro obaviještenih izvora.
S obzirom na to da nijedno osiguravajuće društvo iz RS ne radi nezakonito na teritoriji Federacije BiH, jasno je da se radi o nelojalnoj konkurenciji, kojoj bi u kraj trebalo da stanu nadležni organi.
- Samo u Banjoj Luci postoji četiri ili pet osiguravajućih društava iz Federacije BiH, koja su osnovala kancelarije, a na staklu napisala da je lokal u pripremi – kaže naš izvor.
Kako saznajemo, u pitanju je Kamelija osiguranje, Bosna sunce osiguranje i Euroherc osiguranje. Prema našim saznanjima, u Bijeljini nesmetano radi Lido osiguranje, kao i nekoliko osiguravajućih društava iz Tuzle, koja svoje polise prodaju na tržištu Srpske.
Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS, Borko Popović, za “Fokus” potvrđuje ovakve navode te dodaje da osiguranja iz FBiH više od dvije godine pljačkaju društva iz RS.
- Jedino osiguranje iz Federacije BiH koje ima dozvolu naše agencije jeste Kroacija osiguranje, koje je zvanično registrovano 1. jula. Sva ostala su nelegalna – kaže Popović te dodaje da se to vidi i iz premije društava iz Federacije BiH, koja iznosi oko 150.000 evra, a u Srpskoj samo 50.000. On dodaje da su Agenciji za osiguranje u RS dostavili podatak da je TE Ugljevik radnike osigurala kod Bosna sunce osiguranja, koje radi nelegalno u RS, ali da niko nije reagovao.
Na internet stranici Bosna sunce osiguranja iz Sarajeva, na spisku podružnica, ili filijala, nalazi se i Banja Luka. U toj osiguravajućoj kući kažu da nisu tačne priče da rade nelegalno, što, kako kažu, može da se provjeri i u Agenciji za osiguranje u RS.
- Legalno smo registrovani na sudu, što znači da imamo dozvolu Agencije – izjavila je sekretarica Bosna sunce osiguranja, ne želeći da se predstavi. S upravom zagrebačkog Euroherc osiguranja juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali se na spisku njihovih filijala, koji može da se pročita na zvaničnoj prezentaciji, nalaze samo one na teritoriji Hrvatske. Takođe, ni na telefone Kamelija osiguranja u Bihaću niko se nije javljao.
Direktorka Agencije za osiguranje u RS, Božana Šljivar, kaže da nema saznanja da pojedina osiguravajuća društava iz Federacije BiH rade nelegalno u Srpskoj. S obzirom na svakodnevne kontrole, kako kaže Šljivareva, Agencija će reagovati u skladu sa zakonom, ukoliko otkrije nezakonite aktivnosti.
Zbog svih problema koji ih prate, kaže Ognjen Aleksić, predsjednik sekcije za osiguranje pri Udruženju ekonomista Srpske SWOT, jasno je da su osiguravajuća društva u RS na niskom nivou, što se vidi i iz njihovog učešća u bruto društvenom proizvodu, koje iznosi oko tri odsto. Jedan od najvećih problema jeste i nezainteresovanost ljudi za osiguranje imovine. Pored ovoga, problem društava u RS jeste i kašnjenje s reformom, koja podrazumijeva dolazak velikih inostranih društava na naše tržište.


Povezana lica
Problem predstavljaju i povezana lica, kao što su osiguranje, tehnički pregled i benzinska pumpa. Time se klijentu obezbjeđuje dodatna usluga, ali se ne prikazuje u bilansima. Na primjer, registrujete automubil u nekoj osiguravajućoj kući i naplate vam punu cijenu, ali vas na njihovoj benzinskoj pumpi časte punim rezervoarom goriva, ilustruje predsjednik sekcije osiguranja u Udruženju ekonomista SWOT, Ognjen Aleksić.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum