FINANSIJSKA KRIZA I OSIGURANJE


Finansijska kriza je odlična prilika da provjerimo našu finansijsku snagu, naše berzanske indekse i mehanizme koje državna vlast ima, odnosno nema.

Svaki dan slušamo o velikim bankrotima, milijardama koje su preko noći izgubile vrijednost. Svakako da je osiguranje u svijetu u dobroj mjeri osjetilo krizu, prije svega kao posljedicu plasmana društava na tržištima kapitala i opšteg kolapsa u segmentu nekretnina.

Tržište osiguranja u BiH sasvim sigurno nije pogođeno "velikim talasom", koji je potresao svjetske igrače, ali je sigurno da će određene vibracije da se prenesu na naše tržište uglavnom kroz "firme majke", koje su osnovale svoja osiguravajuća društva u BiH unazad nekoliko godina.

Činjenica je da naša društva za osiguranje uglavnom razmišljaju krajnje konzervativno u smislu plasmana i ulaganja na tržišta kapitala, ali taj oprez nije rezultat detaljnih analiza, već popriličnog manjka znanja u oblasti ulaganja. Rijetki su slučajevi da osiguravajuća društva zapošljavaju portfolio menadžere, koji bi barem otvorili mogućnost da se značajnije kupuju državne i ostale obveznice.

Efekti svjetske finansijske krize su već vidljivi kroz korekcije planova poslovanja.

Da finansijska kriza uzima sve veći zamah pokazuje i lančana reakcija otpisivanja ogromnih gubitaka velikih osiguravateljskih kuća. Naime, najveće evropsko osiguranje, "Allianz", objavilo je kako ranije procjene o visini dobiti više ne stoje, jer su dobit pojeli gubici Dresdner banke u drugom kvartalu i smanjili dobit "Allianza" od 29 posto.

Iz münchenskog sjedišta poručili su da "'Allianz' očekuje da će uslovi na finansijskom tržištu ostati nepovoljni i tokom 2009, što znači da njihov cilj od deset posto godišnjeg rasta nije realan".

Od posljedica kolapsa tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita u SAD pati i najveća svjetska osiguravajuća kuća prema kriterijumu imovine "American International Group" (AIG). Taj osiguravajući gigant zabilježio je gubitak od 5,4 milijarde dolara zbog otpisa povezanih sa slomom stambenih kredita, koji je odnio dobit u trećem kvartalu zaredom. AIG, inače jedna od finansijskih institucija koja je pretrpjela najveći udarac kreditne krize, izvijestila je o opštoj propasti u njihovom poslovanju, naročito pogođenom padom prihoda od investicija kao i gubicima od njegovog osiguravatelja hipoteka "United Garanty Groupa".

Ozbiljnost situacije potvrđuje i izjava portfelj menadžera Thomasa Russoa, koji kaže kako je "zabrinut da će AIG-ovi kreditni gubici potkopati cjelokupan posao industrije osiguranja, jer je najveći svjetski osiguravatelj simbol za profitabilnost".

Uticaj krize drugorazrednih hipotekarnih kredita zaslužan je za pad ukupnog prihoda "Allianza" od 9,5 posto, na 22 milijarde eura u posljednjem kvartalu. U "Allianzu" to objašnjavaju riječima "da je kriza tržišta kapitala negativno uticala na razvoj prihoda u sektoru životnog osiguranja". Najzaslužnija za pogubne rezultate je Dresdner banka, koju ja "Allianz" kupio 2001, jer je njen operativni gubitak u drugom tromjesečju iznosio 566 miliona eura. Otpisala je 286 miliona eura u dionicama, dok je otpis od obveznica iznosio 212 miliona eura.

Ni drugi najveći njemački reosiguravatelj "Hannover Re" kroz krizu ne prolazi najbolje, što se vidi iz pada dobiti od 40 posto u drugom kvartalu. Neto prihod je pao na 100,8 miliona eura, sa 169,4 miliona eura koliko je iznosio godinu dana ranije.

"Produženje nepovoljne klime za posao na međunarodnom tržištu kapitala ostavljaju nepovratno loše tragove na poslovnim rezultatima", rekao je izvršni direktor Wilhelm Zeller.

Trenutno se u Bosni i Hercegovini niko ne izjašnjava o tome koliko je novca izgubio, jer je aktuelna jedna druga priča koja i nema baš veze s osiguranjem, ali ima veze s poslovnim ambijentom koji nije "rajska dolina" za inostrane investitore.

Možda nas tuđa nesreća dozove pameti i krenemo putem na kojem su poslovni ambijent, znanje, konkurentost i stalna želja za uspjehom "trajne kategorije".

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum