MALO NOVCA ZA SIGURAN DOM


Sve dosadašnje analize industrije osiguranja govore da je tržište BiH nerazvijeno, ali isto tako da ima potencijal do milijardu maraka u narednih pet do šest godina.

Ogromna većina stanovnika BiH od imovine posjeduje automobil i krov nad glavom, da li kuću ili stan, manje je važno. Uglavnom je to kupljeno putem kreditiranja, a veliki broj nekretnina koje su bile predmet finansiranja je založen kod neke bankarske institucije.

Zakon o osiguranju motornih vozila je "prisilio" građane da osiguraju svoje automobile, ali veliki broj kuća i stanova još nije pokriven polisama osiguranja i ta imovina je izložena potencijalnim rizicima od elementarnih nepogoda, pa do provalne krađe i uništenja namještaja, opreme i drugih vrijednih stvari koje imamo u kući.

Vjerovali ili ne, stan od 100.000 maraka moguće je osigurati za manje od 100 maraka za godinu dana, dok nam je za osiguranje vozila koje košta isto 100.000 KM po osnovu kasko osiguranja potrebno i do 4.000 KM na godišnjem nivou.

Razlika je očigledna, ali isto tako stoji konstatacija da smo spremni za svog ljubimca na četiri točka dati mnogo više novca.

Godišnji iznos osiguranja nekretnine je od stotinak maraka, zavisno od vrijednosti nekretnine i stvari u njoj, kao i o tome od kojih se nevolja želimo osigurati.

Svake se godine osiguranja nekretnine sjetimo uoči ljeta, kad moramo zaključati vrata i otputovati na petnaest dana. Neki se i tada pouzdaju u sreću da će kod kuće zateći sve onako kako su ostavili, a drugi hitno traže osiguranje.

Pomisao na poplavljene podove, izgorjeli stan ili provalnike odjednom cijenu osiguranja čini mnogo prihvatljivijom.

I naša društva za osiguranje najviše posla s osiguranjem imovine imaju u junu i julu. Kažu da osiguranje privatne imovine bilježi stalan rast, što je najbolji pokazatelj da je sve više ljudi svjesno kako je jeftinije zaštititi vrijednost koju imaju, nego plaćati posljedice nesreće.

Mnogi misle da su problem osiguranja stana riješili uplatom premije kad su ugovarali stambeni kredit, ali to je jedna od najčešćih zabluda.

Takva polisa osigurava samo građevinski dio objekta od osnovnih opasnosti kao što su požar i udar groma, eksplozija, oluja, grad, udar motornog vozila ili letjelice... No, za vrijeme vinkulacije polise na banku odšteta se isplaćuje banci ili osiguraniku uz saglasnost banke.

Osigurati vlastiti stan i stvari u njemu, što je uglavnom kupljeno kreditom i još neotplaćeno, mnogo je jeftinije nego što mnogi pretpostavljaju. Godišnje to stoji od 100 do 150 KM.

Osiguranje stvari u stanu donedavno je bilo manje isplativo, jer su osiguravatelji izračunavali amortiziranu vrijednost, pa bi za uništen televizor isplaćivali manji dio njegove cijene.

No, u posljednje su vrijeme uveli osiguranje na novu vrijednost, što znači da će, ako uređaji u stanu nastradaju, dati onoliko novca koliko koštaju novi. No, kod osiguravanja takvih uređaja priznaju samo gotovo potpuno nove, jer, kažu, njihova cijena stalno pada.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum