Uniqa se s Baslerom penje na 4. poziciju

Austrijska Uniqa za 75 milijuna eura preuzela je od švicarske Baloise grupe dva društva Basler koja posluju u Hrvatskoj i Srbiji i time svoj tržišni udjel u regiji povećala za novih 5,2 posto. Uniqa na hrvatskom tržištu posluje od 1999.

Lani je ostvarila 30 milijuna eura premije uz tržišni udjel od 2,5 posto čime se pozicionirala na 11. mjesto među konkurencijom.Preuzimanjem Baslera, čija je prošlogodišnja premija iznosila 53,7 milijuna eura, a tržišni udjel 4,5 posto, Uniqa se na rang ljestvici penje čak na četvrto mjesto. Wolfgang  Kindl, član Uprave UNIQA Insurance Group AG i predsjednik Uprave UNIQA International AG novu akviziciju ocjenjuje "odličnom za poboljšanje tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji kao i na cjelokupnom tržištu jugoistočne Europe." Kindl vjeruje u veliki potencijal rasta Uniqe u regiji, a novo preuzimanje je, ističe, dio razvojne strategije nazvane "UNIQA 2.0. koja je usklađena s poslovnim modelom profitabilnog i dugoročnog rasta na matičnim tržištima."

Iako se kupoprodajna cijena spominje u 'paketu' neslužbeno doznajemo da su Švicarci za hrvatski Basler dobili 70 milijuna eura dok je s pet milijuna plaćeno društvo u Srbiji koje je lani ugovorilo samo 3,7 milijuna eura premije, a tržišni udjel iznosio je tek 0,7%.    Baloise grupa je 2000. godine osnovala Basler Hrvatska, u svibnju 2007. preuzela je Osiguranje Zagreb (OZ) i time zapravo kupila mačka u vreći što je potvrdila dizanjem kaznenih prijava 2009. godine protiv bivše uprave OZ-a. Tek je ove godine za prvih šest mjeseci Basler iskazao neto dobit od 18,8 milijuna kuna dok je 2012. godina zaključena uz minus od 51 milijun kuna, a i sve prethodne godine poslovao je s gubitkom.

Čišćenje dubioza bilo je dugo i bolno pa se, još lani u proljeće nakon što su polikliniku Nemetova prodali Agrokoru šuškalo da odlaze. Međutim, tada je Martin Strobel, predsjednik Uprave Baloise grupe to opovrgnuo odlazak ističući da je Hrvatska vrlo važno i najveće istočno tržište za Baloise grupu te da su jako zadovoljni s rezultatima. Švicarci nisu izgleda bili pripravni na daljnje kapitalno jačanje društva, no sanirali su probleme što Uniqa svjedoči cijenom.

Podcijenjenost

Argument protivnicima

Cijena koju je Uniqa platila za Basler bit će snažan argument u rukama protivnika prodaje Croatia osiguranja koji će vjerojatno otvoriti žestoke kritike o velikoj podcijenjenosti Croatije. Za dva Baslera koja su u 2012. zajedno imala 57,4 milijuna eura premije i držala tek 5,2% tržišta novi vlasnik iskeširao je 75 milijuna eura. Premija Croatije lani je bila 386 milijuna eura, a tržišni udjel samo u RH 34%. Adris je za CO ponudio 234,5 i PZU 188,4 milijuna eura. Uniqa je jedan posto tržišta platila 14,4 milijuna eura dok Adris za 1% CO nudi 6,8 a PZU 5,5 milijuna eura.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum