Prikaz knjige „Osiguranje“

Knjiga „Osiguranje“ docenta dr. Vladimira Njegomira predstavlja bogat izvor pouzdanih informacija, ideja i činjenica, teorijskih saznanja, pogleda i mišljenja o raznim aspektima upravljanja rizicima i osiguranja. Ona je bazirana na rezultatima širokog obuhvata najnovijih istraživanja iz oblasti. Kao referentna literatura za svakodnevnu primenu i stručno usavršavanje knjiga je namenjena studentima, osiguravačima, reosiguravačima, posrednicima i zastupnicima, menadžerima rizikom, kao i svim pojedincima zainteresovanim za područje upravljanja rizicima, osiguranja i reosiguranja.
Autor je materiju obradio na preko 460 stranica, koristeći 43 tabele, 49 slika i 48 grafikona i literaturu od 368 referenci. Knjiga predstavlja skladnu cjelinu čiju strukturu čini 9 logički povezanih poglavlja, i to: 1) rizik i upravljanje rizikom, 2) razvoj, osnovne karakteristike i uloga osiguranja, 3) osnovni elementi osiguranja, 4) tržište i subjekti osiguranja, 5) pravni aspekti osiguranja, 6) financijski aspekti osiguranja, 7) vrste osiguranja, 8) poslovne aktivnosti osiguravajućih društava i 9) suvremeni trendovi. Pored toga, u knjizi je dan tumač i rječnik osnovnih pojmova osiguranja na engleskom, njemačkom i ruskom jeziku.
Posebno je značajno naglasiti da je pisana jasnim i jezgrovitim jezikom, koristeći logičku organizaciju poglavlja što je u kombinaciji sa prezentiranim činjenicama, teorijskom i stručno-naučnom utemeljenošću i praktičnom primenljivošću izložene problematike preporučuje kao pouzdan i nezamjenljiv izvor informacija o osiguranju. Objavljivanjem ove knijge docent dr Vladimir Njegomir dao je veliki doprinos fondu stručne i naučne literature iz oblasti osiguranja i nadomjestio uočenu prazninu u deficitarnosti udžbenika ovog obrazovnog područja.
Knjiga „Osiguranje“ predstavlja sveobuhvatan i cjelovit pregled teorije, funkcioniranja, upravljanja, pravnih i ekonomskih aspekata osiguranja, prikazan na logičan, sistematičan i konzistentan način. Time je autor učinio dostupnim ovu složenu problematiku široj obrazovnoj, stručnoj i naučnoj javnosti.
... Autor uspjeva adekvatnim, jezgrovitim stilom postepeno, sistematski i znalački uvesti čitatelja u složenu problematiku osiguranja, kao značajnom činitelju zaštite čovjeka, njegove imovine i zdravlja od nepredvidivih prirodnih i čovjekovim djelovanjem uvjetovanih pojava. Sa posebnim zadovoljstvom preporučujem knjigu studentima akademskih i strukovnih studija, za stjecanje osnovnih znanja iz oblasti osiguranja, ali i praktičarima, osigurateljima, reosigurateljima, posrednicima i zastupnicima, menadžerima rizikom kao i pojedincima zainteresiranima za područje osiguranja, kao referentnu literaturu za svakodnevnu primjenu i stručno usavršavanje.
Prof. dr Boris Marović
... Za razliku od do sada objavljenih knjiga koje tretiraju ovu oblast, ova knjiga pruža nova saznanja iz oblasti kao što su Solvency II, promjene u domenu upravljanja rizikom i kapitalom, analiza uloge države u zaštiti od rizika, deregulacija i liberalizacija, globalizacija, konsolidacija i konvergencija u sektoru osiguranja. ...stručno-znanstvenom utemeljenošću i praktičnom primjenljivošću izložene problematike preporučuje knjigu kao nezamjenljiv i pouzdan izvor informacija o osiguranju studentima menadžmenta i ekonomije, ali i kao polazišnu literaturu za studente master, specijalističkih i doktorskih studija.
Prof. dr Dragan Mrkšić

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum