Croatia osiguranje Adrisu, a HPB Erste banci?

Austrijska Erste banka i mađarska OTP banka ulaze u 2. krug za kupnju HPB-a, dok će se duhanska kompanija Adris i osiguravajući div iz Poljske PZU naći u 2. krugu za privatizaciju Croatia osiguranja. Kako doznajemo, na ovotjednoj i sljedećoj sjednici Vlade trebale bi biti predstavljene ponude tih kompanija nakon čega bi Vlada pozvala sve 4 tvrtke da daju svoje konačne ponude.
Što se tiče CO-a, gdje država ima udio od 80,23%, Vlada prodaje manje od 50% kompanije. Nakon toga bi odabrani kupac trebao hrvatsku osiguravajuću tvrtku dokapitalizirati, tako da državni udio naposljetku bude 25%+1 dionica ili najviše 30%.
Kad je u pitanju CO, tada je u konačnici višu ponudu dao Adris koji je pokazao interes za oko 132.000 dionica te je za svaku dionicu ponudio 790 eura, odnosno 104,2 mil. eura. Adris se u toj ponudi obvezao i na daljnju dokapitalizaciju u iznosu od 130 mil. eura pa njihova konačna ponuda iznosi 234,2 mil. eura. Poljski PZU dao je osjetno nižu ponudu.
Doduše, oni su dali ponudu za oko 135.000 dionica te su za svaku dionicu ponudili 900 eura što u konačnici iznosi 121,5 mil. eura, odnosno čak 17 mil. eura više od Adrisa. No, PZU je povukao ručnu u dijelu ponude koja se odnosi na dokapitalizaciju Croatia osiguranja. PZU je dao ponudu od samo 50 mil. eura pa njihova konačna ponuda iznosi 171,5 mil., dakle oko 60 mil. eura manje od Adrisove.
Ovdje treba istaknuti da Vlada, objašnjavaju nam, čini sve da u 2. krugu maksimiziraju cijene za obje državne tvrtke. Drugi je važan faktor ove privatizacije promjena tržišnih odnosa. Pogotovo u bankarskom sektoru. U jednu ruku zanimljiva je ponuda i mađarske OTP banke. Naime, najveći dioničar te banke i predsjednik njezinog NO-a jest utjecajni mađarski biznismen Sandor Csanyi.
Riječ je o čovjeku koji je ujedno na čelu MOL-ove skupine (OTP banka je suvlasnik MOL-a) koja je prije nekoliko tjedana bila u Zagrebu na pregovorima s hrvatskom Vladom oko spora INA-MOL.
Kako DORH u međuvremenu vodi kazneni postupak protiv šefa Uprave MOL-a Zsolta Hernadija te je za njim raspisana i Interpolova tjeralica, bit će zanimljivo promatrati kako će cijeli taj slučaj utjecati na želju OTP banke da kupi HPB. Globusov sugovornik blizak Vladi uvjerava nas kako hrvatskim vlastima ne pada na pamet vezati te dvije stvari.
Što se tiče natječaja za Croatia osiguranje, valja primijetiti da ponuda poljskog PZU-a nije ispunila očekivanja. S druge strane, visoka ponuda Adrisa govori da su čelnici te kompanije itekako zainteresirani za Croatia osiguranje i da valja očekivati kako će i u drugom krugu dati najvišu ponudu.
U tom slučaju ulaganje Adrisa od čak 230 mil. eura u, za njih, posve novi biznis daje naslutiti da se bliži trenutak kad bi ta tvrtka mogla početi izlaziti iz duhanskog biznisa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum