Osiguratelji RS spremni na ulaganja u obveznice

Vlada RS iduće godine planira izdavanje dužničkih vrijednosnica u iznosu od 212 milijuna KM, što je značajan prostor za veća ulaganja domaćih osiguravajućih društava u odnosu na dosadašnju praksu.

Istaknula je to Dragana Aleksić, pomoćnik ministra financija RS, na okruglom stolu na temu "Društva za osiguranje kao institucionalni investitori u vremenu krize", koji su u Banjaluci organizirali Centar za unapređenje tržišta osiguranja i financijskih usluga (COFUS) i Agencija za osiguranje RS.

Ona je ukazala da su dosadašnji dominantni ulagači u dužničke hartije RS bile banke, izražavajući očekivanje da će se u predstojećem periodu u većoj mjeri uključiti i osiguravajuća društva.

"RS će do kraja ove godine emitirati obveznice ratne štete u iznosu od najmanje 10 milijuna KM, dok su u 2013, prema prvim projekcijama budžeta, planirane emisije obveznica ratne štete u iznosu od 30 milijuna KM, obveznica stare devizne štednje od 66 milijuna i trezorskih zapisa od 116 milijuna KM", navela je Aleksićeva.

Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, kazala je da je domaće tržište osiguranja izrazito nerazvijeno i uglavnom usmjereno u obavezno autoosiguranje, zbog čega nisu visokoprofitabilna i nemaju snagu za značajnija ulaganja.

"Naša osiguravajuća društva uglavnom preferiraju ulaganja u bankarske depozite i nekretnine, a tek neznatni dio u dužničke vrijednosnice. Ovo je svojevrsni nonsens, jer banke položeni novac osiguratelja dalje ulažu u državne obveznice i ostvaruju veći prinos", ukazala je Šljivar.

Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS, istaknuo je da će ta asocijacija regulatoru tržišta uskoro predložiti izmjene pravilnika o ulaganjima. On je istaknuo da slab kapacitet domaćih društava dovodi do toga da najveći iznos premije ode za reosiguranje, što znači da, s jedne strane, trebaju mijenjaju strukturu portfelja, a s druge, sav novac iznesu van zemlje.

"Sadašnja situacija je neodrživa, jer će sav novac proći kao protočni bojler kroz BiH, što ne bi trebalo da bude cilj", naglasio je on, dodajući da će se tražiti i proširenje dozvoljenog nivoa ulaganja u nekretnine sa 30 na 40 odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelena Kočović takođe se zalaže za ukidanje ograničenja ulaganja osiguravajućim kućama, navodeći da takva regulacija ima svrhe samo na velikim tržištima. U svjetlu toga ukazala je na slabu ponudu finansijskih instrumenata, navodeći da srbijanski osiguravači svega tri odsto investicionog portfelja imaju u akcijama, dok korporativne obveznice i finansijski derivati i ne postoje.

Darko Stupar, predsjednik COFUS-a, kazao je da je domaća privreda svoje finansiranje usmjerila na podizanje kredita u bankama, a da zanemaruje "skriveni" potencijal koji nose korporativne obveznice, gdje bi se kao ulagači mogle pojaviti osiguravajuće kuće.

ekapija.ba

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum