Matjaž Rakovec: Za Triglav nije presudna cijena, nego ono što mu privatizacija donosi

Slovenska vlada odlučila je intenzivirati privatizaciju državnih tvrtki. Između ostalog na prodaju namjerava ponuditi 62,5 posto udjela u Zavrovalnici Triglav. O predstojećoj privatizaciji i planovima širenja za listopadsko izdanje Banke govorio je predsjednik Uprave Grupe Triglav Matjaž Rakovec.

Udio Triglava na domaćem tržištu pada, a u regiji Adria raste. U regiji slovenski osiguravatelj drži oko petine tržišnog udjela i uvjerljivi je lider, ali tu poziciju može zadržati jedino u strateškom partnerstvu s većom grupom koja će podići razinu korporativnog upravljanja, ali neće seliti sjedište društva iz Ljubljane.

„Matično društvo većinu osiguravateljnih premija, više od 70 posto Grupe Triglav, prikupi u Sloveniji. Umjesto u povećanje premija na slovenskom tržištu, već smo od 2009. godine, otkad vodim ovo osiguranje, više usmjereni na čišćenje i kvalitetu portfelja osiguranja“, rekao je Rakovec. „Svjesni smo da smo u Sloveniji dosegli vrh. S obzirom na to da je naš tržišni udio već tako velik, njegov rast, osim kvalitetnim preuzimanjem, nećemo lako doseći. Inače, u strateškom razdoblju do 2015. godine predviđamo da će Grupa prikupiti 1,1 milijardu eura premija. Plan ostvarujemo jer je Grupa Triglav prošle godine obračunala 989,4 milijuna eura osiguravateljnih i suosiguravateljnih premija.“

Rakovec smatra da, kada je riječ o privatizaciji Triglava, nije presudna cijena, nego što će se prodajom kapitala omogućiti poduzeću. „Ovaj osiguravatelj u regiji Adria daleko prednjači pred drugima, djeluje na razvijenom tržištu, ima ambicije širiti se i izuzetno dobro posluje. Također, kao poduzeće koje je sposobno širiti osiguravateljsku industriju u regiji, prepoznao nas je i International Finance Corporation, IFC.“

„Naša su tržišta još relativno nerazvijena. Prije ili kasnije manja će osiguranja na ovom prostoru možda moći sačuvati robnu marku, ali samo kao dio neke veće grupe, koja će se pobrinuti za njihovo kvalitetno korporativno upravljanje u regiji Adria i šire, po cijeloj jugoistočnoj Europi.2, zaključuje predsjednik Uprave Grupe Triglav u intervjuu Banci.

Banka

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum