Dunav osiguranje ugrožava budžet?

Srbija je kao naslijednik SFRJ preuzela na sebe obavezu isplatiti inozemnim podnositeljima zahtjeva za odštetu nadoknadu za avionsku nesreću koja se dogodila 1976. godine iznad Zagreba i u kojoj je u sudaru dva aviona poginulo 176 putnika i članova posade. Ova odšteta koju Srbija treba isplatiti inozemnim reosigurateljima se isplaćuje preko domećeg "Dunav osiguranja“ koji inzistira na naplati cjelokupne štete od oko 30 milijuna eura, iako se pravosnažne presude odnose na iznos od 6,5 milijuna dolara i 3,5 milijuna njemačkih maraka.

Predstavnici vlade su u prethodnih nekoliko meseci razgovarali sa rukovoditeljima “Dunav osiguranja“ i ponudili im sporazum o reguliranju odnosa po osnovu pravosnažne presude Privrednog suda od 2000. godine, piše u priopćenju.

“Vlada je, također, bila spremna i da donese zaključak kojim bi se obavezala da kompaniji ‘Dunav osiguranje"plati svaki iznos koji bude određen presudama ili poravnanjem sa potencijalnim ino-vjerovnicima. Namjera države bila je da se ni na koji način ne ošteti kompanija ‘Dunav osiguranje’ i da se pruži garancija da će Republika Srbija svako plaćanje izvršiti iz svog budžeta“, priopćila je Vlada.

Međutim "Dunav osiguranje“ je odbio ovu ponudu i nastavio je inzistirati na isplati cijelog iznosa.

Kako piše u priopćenju, Vlada Srbije je zato osigurala i rezervirala 500 milijuna dinara za “Dunav osiguranje“ na osnovu novčanih kazni i penala po rješenju sudova. Vlada je tu odluku donijela 16. srpnja, kako bi u slučaju prinudne naplate, bila u mogućnosti redovno servisirati svoje ostale obaveze, a prije svega, redovnu isplatu mirovina i socijalnih davanja koji bi potencijalno bili ugroženi izvršnim nalogom "Dunav osiguranja“.

"Vlada svojevoljno neće ovaj iznos isplatiti, ali ’Dunav osiguranje’ posjeduje izvršnu sudsku presudu na osnovu koje može jednostrano naplatiti cjelokupno potraživanje od 3,5 milijardi dinara sa računa Republike Srbije", dodaje se u priopćenju.

Imajući u vidu ozbiljnu ekonomsku situaciju, Vlada Srbije smatra da ne treba prenositi više sredstava od onih koje trenutno potražuju ino-reosiguravatelji koji su kontaktirali “Dunav osiguranje“ jer bi to bilo nekorektno prema poreznim obveznicima, navedeno je u priopćenju.

B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum