Vrijednost SorS-a je u snažnoj edukativnoj ulozi

SorS je jedina regionalna konferencija na kojoj ljudi sa sličnih tržišta mogu razmijeniti iskustva i na jednome mjestu uvidjeti koje su novosti u osigurateljnoj branši. Iako konferencija nije zamišljena kao instrument koji će rješavati probleme u osigurateljnoj branši, i o pozitivnim i o negativnim pojavama u ovoj djelatnosti itekako se raspravlja, tako da je korist koju sudionici konferencije imaju višestruka. Vrijednost konferencije je i u njezinoj snažnoj edukativnoj ulozi, tumači Marijan Ćurković, član Upravnog odbora SorS-a i voditelj Okruglog stola „Osigurateljna zaštita putnika, pješaka i biciklista u cestovnom prometu“ na ovogodišnjem Susretu osiguratelja i reosiguratelja Sarajevo. Konferencija će se održati od 19. do 21. lipnja u sarajevskom hotelu Bristol.
Glavne teme 24. SorS-a bit će društvena odgovornost u djelatnosti osiguranja, liberalizacija tržišta osiguranja autoodgovornosti – prednosti, mane i utjecaj te vrste osiguranja na tržište - te bankoosiguranje u funkciji razvoja tržišta osiguranja.
O društvenoj odgovornosti u djelatnosti osiguranja govorit će Matjaž Rakovec, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav, a dr. Damir Zorić, predsjednik Uprave Euroherc osiguranja, održat će predavanje o aktualnoj temi liberalizacije tržišta osiguranja od autoodgovornosti. O bankoosiguranju u razvoju funkcije osiguranja govorit će Pavel Gojkovič, direktor životnih osiguranja u Sektoru upravljanja strateških investicija u Pozavarovalnici Sava.

"Liberalizacija tržišta automobilskog osiguranja djelomice je provedena i dio zemalja regije uveo je liberalizirane cjenike, a bit će zanimljivo čuti iskustva iz Slovenije, i to upravo zato što su neke zemlje u regiji još jako daleko od liberalizacije", pojašnjava Ćurković.
Kao i svake godine, i ove će biti održana dva okrugla stola - jedan na temu reosiguranja i drugi koji se bavi temama iz obveznog osiguranja automobila. Nakon šest godina uspješna moderiranja okruglog stola o reosiguranju, Robert Stude odlučio se povući, a na prijedlog tajnika Udruženja SorS-a za novog moderatora okruglog stola izabran je Zlatan Filipović, član Uprave Bosne Re. Okrugli stol na temu AO vodit će i dalje dr. Marijan Ćurković, koji je za Svijet osiguranja izjavio da će ove godine raspravljati o zaštiti najslabijih u prometu - pješaka, biciklista i putnika, te vjeruje da će se oko te tematike razviti zanimljiva diskusija.

Teme o kojima će se također raspravljati, kaže Ćurković, su konkurentnost, uvođenje Solventnosti II i problemi koje ta nova regulativa nosi sa sobom.
Napomenimo i da je i ove godine tehnička organizacija SorS-a povjerena tvrtki Tectus, koja tu ulogu uspješno obavlja od 2006. godine. Kao i prethodnih godina, svi radovi bit će objavljeni u zborniku SorS 2013.

I ove se godine u Sarajevu očekuje velik broj sudionika kako iz zemalja regije, tako i iz Europske unije, ali i cijelog svijeta. Ovo jedinstveno okupljanje struke, koje korijene vuče još iz 1980. godine, kad je u Splitu održan prvi SorS, tijekom svih ovih godina preraslo je u jednu od najvažnijih konferencija na koju dolaze predstavnici osiguravajućih i reosiguravajućih društava, institucija koje nadziru rad društava za osiguranje, udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regije, kao i predstavnici drugih interesnih skupina povezanih s tržištima osiguranja.

Sve veći broj inozemnih sudionika iz godine u godinu pokazuje da se tržište regije percipira kao tržište s velikim potencijalom, ali i da je SorS izvrsna prigoda za sklapanje novih poslova i kontakata. SorS 2012. je, primjerice, privukao više od 170 sudionika.
U razgovoru za časopis Svijet osiguranja neposredno nakon prošlogodišnje konferencije, predsjednik Upravnog odbora SorS-a Vladimir Toševski izjavio je da je svrha SorS-a razmjena iskustava na regionalnom nivou, što je od velike važnosti. „Iako svaka država ima svoje specifičnosti i različitu razinu razvoja, postoje i određene zajedničke karakteristike. Veći dio kompanija posluje u gotovo svim zemljama u regiji, pa je zato naročito zanimljivo razmjenjivati mišljenja i iskustva kako bismo podigli razinu osiguranja u cijeloj regiji“, izjavio je tada gospodine Toševski, generalni direktor Osiguratelne polise. Prijavnicu, kao i više informacija o samoj konferenciji, možete pronaći na www.sors.ba/hr/

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum