SEE regija je izuzetno perspektivno tržište

Pri izboru sugovornika u ovom broju Svijeta osiguranja valjalo je zadovoljiti dvije teze – da osoba s kojom ćemo razgovarati ima dovoljno i regionalnog i europskog iskustva. Regionalnog zato što smo željeli uoči Susreta osiguratelja i reosiguratelja regije u Sarajevu dobiti komentar razvoja tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Europi, a europskog, naravno, zbog ulaska naše zemlje u EU.
Krenuli smo od Vienna Insurance Group upravo zbog činjenice da je jedna od najvećih osigurateljnih grupa u SEE regiji, a u 2012. godini zabilježili su najveću dobit u korporativnoj povijesti. Uz to, u Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj VIG je broj jedan na rang listi osiguratelja, a na poljskom tržištu među najbolja tri.

Na čelu grupacije je Peter Hagen, predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor, kojeg je Nadzorni odbor na tu dužnost imenovao prije točno godinu dana, a obnašat će do 30. lipnja 2018. U VIG je došao još 1989. godine, a u Upravni odbor izabran je 1. srpnja 2004. godine. Među ostalim, bio je i član uprave u VIG-ovim češkim i slovačkim podružnicama.
SEE regija ostaje i dalje vrlo atraktivna za osigurateljni sektor s obzirom na to da predstavlja značajan dio europske ekonomije i osigurava potencijal rasta

Gospodine Hagen, možete li prokomentirati trenutnu situaciju na tržištu osiguranja u SEE regiji, osobito u zemljama bivše Jugoslavije?

Prije dvadesetak godina VIG je ušao na SEE tržište. Proširili smo se u 24 zemlje u regiji u kojima živi oko 180 milijuna ljudi i uvidjeli da ima itekako mnogo potencijala za naše osigurateljno poslovanje. Svakodnevno stoga radimo na razvijanju i širenju naše pozicije u svakoj od zemalja regije. VIG se u tim zemljama fokusirao na core business, pružajući osigurateljna pokrića i moderne proizvode životnog i neživotnog osiguranja.
Hrvatska je jedno od VIG-ovih temeljnih tržišta, a od lipnja je u vašoj zemlji prisutan naš novi brend Wiener osiguranje. U Hrvatskoj je VIG među prvih pet osiguratelja i imamo strateško partnerstvo s Erste grupacijom. U Makedoniji smo preuzeli QBE Makedonija i na taj način ojačali svoju tržišnu poziciju. S tom akvizicijom i uz dvije kompanije grupacije, Winner i Winner životno, VIG je tržišni lider u Makedoniji. Uz to, VIG je aktivan i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Na tržištu Srbije prisutni smo od 2003. osnivanjem Wiener Städtische osiguranja i danas smo jedan od top igrača na tržištu i životnih i neživotnih osiguranja.

Često se može čuti da je potencijal tržišta osiguranja regije vrlo velik, no u posljednjih pet-šest godina prisutna je stagnacija i niti jedna zemlja ne bilježi značajniji rast. Gdje vi vidite potencijal za daljnji razvoj?
Godišnja premija po stanovniku u Hrvatskoj iznosi oko 280 eura, a u Austriji je ta brojka gotovo osam puta viša. Uz to, u osiguranju imovine postoji nedostatak pokrića s obzirom na to da je osigurano samo osam posto kućanstva. Te brojke i usporedbe vjerno ilustriraju golem potencijal za rast u Hrvatskoj, a slično je i u ostalim zemljama regije. Upravo zbog tih pokazatelja planiramo i u budućnosti nastaviti sa svojom razvojnom strategijom, prilagođenoj svakom tržištu na kojem djelujemo. SEE regija ostaje i dalje vrlo atraktivna za osigurateljni sektor s obzirom na to da predstavlja značajan dio europske ekonomije i osigurava potencijal rasta u idućih nekoliko godina. Faktori poput osigurateljnih tržišta na koje se nije ušlo u dovoljnoj mjeri i predviđanja ekonomskog rasta, kao i znatan broj stanovnika, čine SEE regiju vrlo važnim tržištem za Vienna Insurance grupu.

Možete li nam reći koliko je iznosila vaša prošlogodišnja dobit u ovoj regiji i koja je zemlja bila najuspješnija po dobiti? Gdje ste uložili najveći dio dobiti?

U 2012. stekli smo najveću dobit u korporativnoj povijesti. Dobit prije poreza povećala se 5,1 posto - na 587,4 milijuna eura. Premije su skočile na rekordnu vrijednost od 9,7 milijardi eura. VIG je u skladu s time povećao dividendu na 1,20 eura po dionici. U 2013. godini nastavit ćemo s našom konzervativnom ulagačkom politikom i reinvestirati kapital u regiju. U Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj VIG je broj jedan. Na visoko konkurentnom poljskom osigurateljnom tržištu među najboljih je tri.

Možete li usporediti nadzor osiguravajućih društava u regiji s onima u Europskoj uniji?

Nadzor osigurateljnog sektora u Hrvatskoj na sličnoj je razini razvoja kao i u ostalim novim članicama EU. Hrvatski zakonski okvir prošao je kroz mnoge važne promjene proteklih nekoliko godina. U tom kontekstu, kao i sve ostale zemlje, Hrvatska je kao nova država članica uvela u svoje zakonodavstvo odredbe poznate kao acquis communautaire, ili pravna stečevina Europske unije, a odnose se na skup pravnih normi i odluka koje obvezuju sve zemlje članice unutar EU. Izazov je bio izgradnja i jačanje institucija i nadzornih agencija kako bi pravilno implementirali i ojačali pravila u praksu. Nadzor i provedbu mehanizama nadzornih agencija kod novih država članica EU dodatno treba ojačati.

Neka osiguravajuća društva žale se da režim Solventnost II favorizira veće osiguratelje koji imaju dovoljno sredstava da se prilagode novom režimu. Žale se da je trošak priprema već sada daleko nadmašio predviđene izdatke. Kako to komentirate? Smatrate li da su europski osiguratelji spremni na usvajanje Solventnosti II? Gdje očekujete eventualne probleme?

Već i pogled na vrlo obimnu dokumentaciju dovoljno ilustrira koliko je to široka problematika. Postoji čak 18 mapa s nacrtima te regulative. Ako biste željeli pročitati i shvatiti nacrtne papire o Solventnosti II, trebalo bi vam oko sedamnaest mjeseci, bez predaha. Procjenjuje se da će cijena implementacije Solventnosti II samo za našu grupaciju dosegnuti čak 100 milijuna eura. Na razini grupacije za pripremu će biti potrebno 100 dodatnih zaposlenika.
Želite li pročitati i shvatiti dokumentaciju o Solventnosti II, treba vam oko 17 mjeseci, bez predaha. Procjenjuje se da će troškovi implementacije Solventnosti II samo za našu grupaciju dosegnuti čak 100 milijuna eura. Na razini grupacije za pripremu će biti potrebno 100 dodatnih zaposlenika
Uz to, proces Solventnosti II znatno kasni zbog nedostatka konsenzusa, ali i negativnog utjecaja određenih vrsta osigurateljnih proizvoda. U Austriji je dosadašnji regulatorni režim bio dovoljno dobar, što ilustrira činjenica da nijedno osiguravajuće društvo nije propalo od 1945. Iz naše perspektive gledano, regulativa bi trebala biti jasna i lagana za shvatiti kako bi se izbjegle birokratske zavrzlame.

Republika Hrvatska ulazi u Europsku unije 1. srpnja. Koje velike promjene možemo očekivati u osigurateljnom sektoru?

Želimo dobrodošlicu Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije. Vaša je zemlja puno napredovala u posljednjih nekoliko godina. Članstvo će učiniti gospodarsku suradnju lakšom i potaknuti razvoj Hrvatske. Utjecaj koji će članstvo imati na tržište osiguranja ne može se u ovom trenutku u potpunosti procijeniti, ali mogu reći da smo u Vienna Insurance grupi dobro pripremljeni za sve izazove, kao što su liberalizacija obveznog osiguranja vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od odgovornosti za štete trećim osobama na hrvatskom tržištu.

Neke zemlje istočne Europe u kojima je VIG prisutan su članice EU, neke nisu. Čini li to vaše poslovanje težim?

VIG je aktivan u 24 zemlje, a svako tržište ima svoje posebnosti. Ako želite biti uspješni, morate se prilagoditi tim specifičnostima. Fokusirani smo na lokalni menadžment koji nam omogućuje fleksibilnost u reakcijama na promjene u različitim tržišnim okruženjima. VIG posluje sa strategijom koja podrazumijeva više brendova. Naši jaki lokalni brendovi i visoko razvijena i na potrošače orijentirana društva unutar grupe osnova su našeg uspjeha. Mi prenosimo know-how unutar grupe, i zbog toga smo u stanju brže reagirati. To je dio naše strategije.

Osiguratelji u Hrvatskoj bit će obvezni ponuditi uniseks tarife. Kakav utjecaj jednaki izračuni polica za muškarce i žene imaju zasad u EU?

Hrvatska je dobro pripremljena za prilagodbu na uniseks pravila, a osiguratelji će, sukladno tome, i implementirati nove tarife. VIG grupa implementirala je tu izmjenu, pa su tako u privatnom zdravstvenom osiguranju premije za žene i muškarce usklađene. U životnim osiguranjima one bi ipak mogle biti na štetu žena zbog duljega životnog vijeka.

Hrvatska osiguravajuća društva pripremaju se za liberalizaciju automobilskih osiguranja. Kako je liberalizacija protekla u Austriji i kakav tijek liberalizacije očekujete u našoj zemlji?
U Austriji je liberalizacija tržišta automobilskog osiguranja implementirana prije petnaest godina. Osiguratelji su se vrlo brzo prilagodili novoj situaciji. Ukupno gledano, oni koji su pružili najbolje usluge potrošačima postigli su uspjeh.

Koje su dugoročne VIG-ove ambicije u zemljama regije?

VIG si je postavio za cilj i dalje rasti brže nego što raste tržište. Fokusiramo se na održivi razvoj u našem osigurateljnom poslovanju i zadržavanju konzervativne politike ulaganja. Gledamo na sebe kao na partnera koji se zauzima za sigurnost i financijsku stabilnost.

Kvarner i Helios su se spojili u jednu kompaniju pod imenom Wiener osiguranje VIG. Koje će biti koristi tog spajanja?

Wiener osiguranje nudi moderan osigurateljni proizvod kombiniran s uslugama orijentiranima na potrošače, i postojeće i buduće klijente. Aktivni smo u Hrvatskoj i imamo više od 100 prodajnih mjesta. Ovim spajanjem povećali smo učinkovitost i više se fokusirali na uslugu za klijente.

Koliko osigurateljne kompanije u EU ulažu u financijsku edukaciju svojih građana?

Edukacija je općenito važna za razvoj neke zemlje. To se odnosi ne samo na Austriju, nego na cijelu regiju. Na potrošače gledamo kao na partnere, stoga nam je važno informirati ih o prednostima pokrića modernoga osigurateljnog proizvoda, ali i o rizicima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum