TRŽIŠTE OSIGURANJA - Dobar posao u svibnju

Dobar posao napravili su osiguratelji i u svibnju. Premijski plus je 0,4 posto, što je čak malo bolji rezultat nego na kraju travnja, kad je plus iznosio 0,3 posto. Ako smo za travanj mogli reći da jedna lasta ne čini proljeće, svibanjskim plusom možemo početi razmišljati i o boljim danima za osigurateljnu djelatnost. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, 27 društava za osiguranje zaračunalo je do kraja svibnja bruto premiju u iznosu od 4,121 milijarde kuna, što je za 16 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.
Životna osiguranja su i dalje iznenađenje godine i bilježe rast od 6,6 posto. Priključak love i neživotna osiguranja, koja su travanjski minus od 2,1 posto na kraju svibnja svela na samo 1,5 posto.
Uvodno dodajmo još samo to da od lipnja na tržištu djeluje 26 osiguratelja, budući da je došlo do spajanja Helios VIG-a i Kvarner VIG-a koji su se nalazili unutar iste grupacije i koji će ubuduće poslovati pod imenom Wiener osiguranje Vienna Insurance Group. Ako bi Wiener VIG zadržao na tržištu dosadašnje udjele obaju društava, to bi mu moglo donijeti četvrtu poziciju na osigurateljnoj rang-listi.

Petorki dvije trećine tržišta

Na ukupnoj rang-listi bez većih novosti. Dok su krajem travnja čak tri društva od vodeće petorke bila u premijskom plusu, kraj svibnja u plusu je dočekao samo drugoplasirani Allianz, s rastom premije od 8,5 posto. Lider Croatia bilježi premijski minus od 3,7 posto, što je ipak bolje nego minus od 4,3 posto na kraju travnja. Trećeplasirani Euroherc bilježi premijski minus od 1,3 posto, što je pak gore nego 1,1 posto na kraju travnja. Jadransko je pokvarilo pozitivnu nulu s kraja travnja i bilježi neznatni minus od 0,4 posto, a Kvarner VIG je premijski plus od 1,3 posto na kraju travnja zamijenio nulom na kraju svibnja.
Vodeća petorka i dalje sa 66,42 posto drži lavovski dio udjela na domaćem tržištu osiguranja i zasad im ne prijeti opasnost od konkurencije. Neke šanse da ugroze petoplasirani Kvarner VIG, koji drži 4,36 posto tržišta, imali su Triglav s udjelom 4,22 posto, Basler s 4,05 posto i Grawe s udjelom od 3,83 posto. Međutim, nakon spajanja Kvarnera i Heliosa u Wiener VIG sva društva iz vodeće petorke imat će udjel na tržištu veći od 6 posto, što je za prateću konkurenciju nedostižno barem na kraću stazu. Zanimljivo je još da devetoplasirani Generali s udjelom na tržištu od 3,50 posto, koji je jedini od svih društava bilježio stalan rast premije u protekle četiri godine, već treći mjesec zaredom bilježi premijski minus.

Neživotna smanjuju minus

Na kraju svibnja neživotna osiguranja bilježe premiju od 3,082 milijarde kuna, što je za 48 milijuna kuna manje nego na kraju svibnja prošle godine, ali i malo bolje od minusa s kraja travnja 2013. koji je iznosio 53 milijuna kuna. Vodeća petorka u tom segmentu osiguranja drži 76,37 posto udjela na tržištu, gotovo 10 posto više nego što je to slučaj na ukupnoj rang-listi.
Od pet vodećih osiguratelja rast premije bilježe, kao i krajem travnja, samo Allianz i Triglav. Vodeća Croatia smanjila je premijski minus s kraja travnja od 5,8 posto na 4,5 posto. Drugi na rang-listi je Euroherc s minusom od 1,3 posto, što je neznatno lošije od travanjskih 1,1 posto. Trećeplasirani Allianz bilježi premijski plus od 2,5 posto, što je znatno bolji rezultat nego travanjskih 0,8 posto. Četvrto je Jadransko, koje je travanjsku nulu zamijenilo minusom od 0,4 posto na kraju svibnja. Petoplasirani Triglav pokvario je travanjski plus od 3,8 posto i krajem svibnja bilježi rast premije od samo 0,3 posto.
Rast u neživotnim osiguranjima veći od 10 posto bilježe uglavnom manja društva, uz Uniqa osiguranje, koje pripada zlatnoj sredini osigurateljne rang-liste. Rekorder je i dalje Izvor, s rastom premije od 20,4 posto. Slijede Ergo sa 17,3 posto, Uniqa sa 13,3 posto i HKO sa 12,9 posto. U odnosu na travanj iz kluba "deset plus" ispalo je Croatia zdravstveno osiguranje, koje krajem svibnja bilježi premijski plus od samo 3,9 posto. Najveće minuse u neživotnim osiguranjima, veće od 10 posto, bilježe Cardif od 11 posto i Sunce od 12,2 posto.

Agram ponovno peti

Životna osiguranja na kraju travnja bilježe premiju od 1,039 milijardi kuna, što je za 65 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Na rang-ljestvici pet vodećih osiguratelja u životnim osiguranjima opet mala promjena. Agram se vratio na petu poziciju, s koje ga je samo na mjesec dana istisnuo Basler. Allianz je s rastom premije od 20,0 posto postao već neosporan lider životnih osiguranja, koji drži gotovo 20 posto (19,74) tržišta. Druga je Croatia s rastom premije od 7,8 posto i udjelom od 13,98 posto. Grawe je treći s udjelom od 9,55 posto, ali i neznatnim padom premije od 0,8 posto. Četvrti je Merkur s udjelom od 9,27 posto i padom premije od 2,8 posto. Agram se, kao što smo kazali, vratio na petu poziciju, koju može zahvaliti rastu premije od 4,4 posto, s udjelom od 7,19 posto.
Za razliku od neživotnih osiguranja, gdje imamo pet vodećih osiguratelja u životnim osiguranjima, čak njih deset pretendira na bolju poziciju. Uz spomenutu petorku, to su još Basler s udjelom od 6,95 posto, Kvarner VIG s udjelom od 6,64 posto, Erste s udjelom od 5,15 posto, Uniqa s udjelom od 4,93 posto i Generali s udjelom od 4,77 posto.
Najveći rast u životnim osiguranjima od spomenutih društava bilježi Uniqa sa 39 posto, Erste sa 20,9 posto i Allianz sa 20 posto. Od manjih društava najveći rast bilježi Velebit životno sa 29,8 posto i
Wüstenrot životno s nevjerojatnih 1004,2 posto, što postaje ipak manje nevjerojatno ako se zna da to društvo posluje tek drugu godinu.
Za kraj, svakako valja spomenuti da se dosad najveći gubitnik u životnim osiguranjima Ergo životno (bivša Victoria životno) vraća u ring. Na kraju svibnja to društvo bilježi premijski plus od 0,8 posto, dok je još krajem ožujka bilo u minusu 66,7 posto. (Z. G.)

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum