Tržište osobnih osiguranja u BiH u padu

Posljednje istraživanje GfK pokazalo je da se stav prema štednji i brizi za budućnost u Srednjoj i Istočnoj Europi razlikuje u odnosu na Zapadnu. Ovo se vidi i po broju ugovora životnog osiguranja i privatnih mirovina. Svega svaki osmi stanovnik Srednje i Istočne Europe ima životno osiguranje, a tek se neznatan broj sam brine za svoju mirovinu.
„Važnost brige za budućnost će sve više rasti u budućnosti. Vlasti kao i financijski sektor morat će to objasniti stanovnicima“, navodi Christina Praßdorf, stručnjakinja za tržište osiguranja pri GfK.

Istraživanje pokazuje da se u Bosni i Hercegovini tek 7 posto stanovništva odlučuje za neku od polica osobnih osiguranja koje obuhvaćaju životna, zdravstvena ili osiguranja od nesreće, što je daleko ispod prosjeka zemalja CEE regije. Većina osiguranika koji uplaćuju police nekog osobnog osiguranja odlučuju se za životna osiguranja. Tržište osobnih osiguranja u Bosni i Hercegovini je u padu od 2009. godine kada je bilo osigurano gotovo 2 posto više bh. građana.

Kada su u pitanju autoosiguranja u Bosni i Hercegovini, 27 posto stanovnika starijih od 15 godina posjeduje neku policu autoosiguranja, a većina njih se zadovoljava tek osnovnim obveznim autoosiguranjem. Od svih polica autoosiguranja, kasko osiguranje automobila koristi tek 2 posto vlasnika automobila u BiH. Ovako nizak postotak kasko osiguranih automobila je i logičan s obzirom na omjer novih i polovnih automobila na bh. tržištu i saznanja da se u BiH, u pravilu, polica kasko osiguranja uzima samo za nove automobile.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum