Insurance Europe upozorava: Solventnost II mora prepoznati važnost osiguranja kao dugoročnog posla

Europska industrija osiguranja podržava ciljeve novog Solventnost II regulatornog režima, ali neka od vitalnih pitanja još treba riješiti, rekao je Sergio Balbinot, predsjednik Insurance Europe, na posljednjoj konferenciji EIOPA-e (Europska agencija za nadzor osiguranja i zaposleničkih mirovina).
Od ključnog je značenja da novi regulatorni režim za europske osiguratelje prepozna da je osiguranje dugoročan posao jer bi u suprotnom posljedice mogle biti teške, kako za korisnike osiguranja tako i za europski gospodarski rast i stabilnost.

"S obzirom na svoj profil dugoročnih obveza, osiguratelji imaju tendenciju zadržavanja imovine i nisu je prisiljeni prodavati u vrijeme velike nestabilnosti tržišta, stoga je nužno točno definirati mjere koje će na najbolji mogući način reflektirati tu činjenicu“, rekao je Balbinot i upozorio da elementi za koje se misli da su samo tehnički detalji mogu imati iznimno velik utjecaj.

Pitanje dugoročnih jamstava posebno utječe na industriju životnih osiguranja, koja čine 60 posto ukupno zaračunate bruto premije u Europi. Životni osiguratelji imaju uloženih više od 7,7 trilijuna eura, a u prošloj su godini osiguranicima isplatili više od 600 milijardi eura, tako da si Europa ne može priuštiti da našteti industriji osiguranja.

Insurance Europa poziva da se prije procjene utjecaja, koju bi EIOPA trebala započeti uskoro, ispitaju i sva druga moguća alternativna rješenja vezana uz dugoročna jamstava. To je od iznimne važnosti osobito ako se želi doći do primjerenog rješenja prije nego što EU institucije ponovno pokrenu raspravu o direktivi Omnibus II koja će ažurirati direktivu Solventnost II.

Industriji osiguranja je drago da su Europski parlament, Vijeće i Komisija složni oko paket mjera potrebnih za rješavanje problema vezanih uz dugoročne garancije.

Ako bude pravilno napravljen, ovaj bi paket mogao osigurati da Solventnost II pravilno procjenjuje rizike, uključujući i ključne karakteristika koje proizlaze iz dugoročne prirode posla osiguranja.

Balbinot je ponovio da europske industrija osiguranja podržava projekt Solventnost II, pod uvjetom da se otvorena pitanja rješavaju na zadovoljavajući način. "Pravilno uređivanje svih detalja omogućit će da Solventnost II ispuni svoj potencijal", rekao je Balbinot. Solventnost II tako će osigurati visoku razinu zaštite potrošača i potaknuti dobro upravljanje rizicima, a industriji osiguranja također će omogućiti da građanima Europe pruži važne ekonomske i društvene koristi, te da igra stabilizirajuću ulogu u gospodarstvu putem svojih dugoročnih investicija i kroz potpore nacionalnim vladama u poticanju stvarnog („real“) gospodarstva.

Problemi u rješavanju otvorenih pitanja oko Omnibusa II odgodili su prvobitni raspored za uvođenje Solventnosti II. Stoga je sada važno da se ne gubi zamah u provedbi Solventnosti II te je potreban novi, realni rok kako bi tvrtke i zakonodavci imali dovoljno vremena da se pripreme za novi režim, koji uključuje više od 60 novih predložaka za godišnje izvješće

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum