Slavica Đukić-Dejanović: Tržište osiguranja ima veliki potencijal


Izvor: Beta

Tržište osiguranja u Srbiji ima veliki potencijal i značajan je izvor za investiranje, što su prepoznale domaće i strane kompanije, izjavila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović na otvaranju konferencije o razvoju tržišta osiguranja u jugoistočnoj Evropi.

"Građani treba da znaju da su premije osiguranja značajan izvor investicija i doprinose finansijskoj stabilnosti zemlje", rekla je ona i dodala da današnjom konferencijom, koju organizuje Dunav osiguranje, počinje
javna rasprava o nacrtu zakona o osiguranju. "Zakon o osiguranju će očigledno biti tema rada poslanika u narednom sazivu Parlamenta", rekla je predsednica Skupštine.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Mira Erić-Jović kazala je da je u Srbiji u rastu životno osiguranje, koje ima udeo od 17 odsto u osiguranju, ali da je i dalje dominantno neživotno osiguranje. Premije od osiguranja u prošloj godini, kako je dodala, iznosile su 57 milijardi dinara, što je daleko od proseka u evropskim zemljama.

Nacrt zakona o osiguranju, kako je najavila, trebalo bi naredne nedelje da bude objavljen na sajtu NBS-a.

Generalna direktorka Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović izjavila je da ta kompanija ima 30 odsto učešća na tržištu osiguranja u Srbiji.

Prvi sekretar i šef Sektora za integracije i ekonomska pitanja u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Frejk Janmat kazao je da je sticanje statusa kandidata pozitivan signal u pogledu priliva investicija u Srbiju, razvoja privrede i tržišta osiguranja. "Uprkos trenutnim poteškoćama u kojima se nalazi, Srbija je održala pozitivan rejting", kazao je Janmat.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić je rekao da sve što je predmet subvencija koje daje država treba da bude osigurano i da treba uvesti nove vrste obaveznog osiguranja, poput osiguranja u poljoprivredi i protivpožarnog osiguranja.z

Dačić za osiguranje u državnoj svojini i domaće banke

Interes Srbije je da ima osiguranje u državnoj i banke u domaćoj svojini, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

On je na regionalnoj konferenciji "Razvoj tržišta osiguranja u jugoistočnoj Evropi" kazao da je potpuno pogrešno ako se finansijsko tržište prepusti stranom kapitalu.

"To nije dobro jer su interesi finansijskog kapitala često suprotstvaljeni interesima običnih ljudi", ocenio je Dačić.

On je kazao i da mu je žao što je Dunav osiguranje jedino osiguravajuće društvo u Srbiji koje je ostalo u rukama države.

"Privatizacije te kompanije je naša stvar i niko ne bi trebalo da se u to meša", naglasio je Dačić.

Kako je dodao, veoma je važna uspešna uloga domaćih kompanija u osiguranju i zato je važno sačcuvati i uskladiti poslovanje tih društava sa direktiravana EU, sačuvati njihov integritet i unaprediti poslovanje.

Dačić je kazao i da bi voleo da Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne bude u Srbiji, jer, kako je istakao, "jadne su zemlje kojima MMF vodi finansijku politiku".

On je kazao i da to što Srbija želi da uđe u EU "nije slabost već snaga", ali da Srbija ima i svoje unutrašnje zakonodavstvo i svoje interese.

Prema rečima Dačića, sve države koje su same sprovodile reforme sada su najrazvijenije.

Dačić je kazao i da nema ništa protiv departizacije i ideje da državnim kompanijama upravljaju profesionalci.

"Potpuno je nebitno da li je neko clan partije, ali država mora da ima odgovornost", kazao je Dačić koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, navodeći kinesku poslovicu "nije bitno koje je boje mačka, već je važno da lovi miševe".

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum