Građane BiH čeka porast participacija

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zdravstvene ustanove u RS i predstavnici sindikata zdravstvenih radnika još razmatraju mogućnost povećanja visine participacije kao ličnog učešća osiguranih pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite.Konačnu odluku o visini participacije treba donijeti Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

 Participaciju osigurane osobe plaćaju u zdravstvenoj ustanovi prilikom pregleda kod ljekara ili za određene specijalističke nalaze, a participacija predstavlja prihod zdravstvene ustanove i trenutno se plaća 1 KM za pregled kod porodičnog ljekara ili više, zavisno o pregledu ili nalazu koji se radi.
 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je juče da je jedna od mogućnosti i ta da se godišnje od svih građana naplati participacija u određenom iznosu, a da kasnije svi pregledi budu potpuno besplatni. Škrbić je podsjetio da su plaćanja participacije oslobođene osobe starija od 65 godina, djeca do 15 godina, oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa, epilepsije, pacijenti s psihijatrijskim oboljenjima te trudnice.
 Ministar zdravstva FBiH Rusmir Mesihović rekao je da je u FBiH u završnoj fazi donošenja zakona o zdravstvenom osiguranju, te da će kroz javnu raspravu i daljnje konsultacije, vjerovatno, napraviti određene pomake kada je u pitanju participacija.
 "Kao vid sufinansiranja zdravstvene zaštite imali smo ideju i da krenemo u priču o trošarinama na nivou BiH i povratu PDV-a te se nadam da ćemo kao entiteti naići na razumijevanje na nivou BiH", rekao je Mesihović.

izvor: Svijet osiguranja

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum