Osiguranje potraživanja potiče likvidnost u gospodarstvu

Kreditno osiguranje, faktoring usluge, procjena poslovanja, poslovne informacije te usluge naplate potraživanja -  sve to odsad je moguće brzo i efikasno dobiti na jednoj adresi. Kao globalni lider u osiguranju potraživanja, tvrtka Coface predstavila je nedavno novu uslugu u Hrvatskoj, osiguranje potraživanja. Osiguranje potraživanja ovaj francuski osiguratelj, jedan od tri najveća globalna igrača na tržištu kreditnog osiguranja, prodavat će u Hrvatskoj putem ponude iz Austrije. Coface već gotovo 70 godina nudi tvrtkama diljem svijeta rješenja za upravljanje potraživanjima, a od sada će te usluge moći koristiti i poduzetnici iz Hrvatske.  
Kako kaže Tonči Barbić, direktor prodaje za Coface Hrvatska, Coface je jedini dobavljač u svijetu koji pokriva sva četiri glavna područja upravljanja rizikom: poslovne informacije, naplatu potraživanja, osiguranje potraživanja i faktoring. Upravo zato se klijenti oslanjaju na znanje i kvalitetu informacija dobivenih od Cofacea pri donošenju važnih poslovnih odluka. Primarni je cilj Coface grupe pružiti profesionalnu uslugu upravljanja rizicima, kako malim i srednjim tako i velikim tvrtkama. 
Globalni prihod Cofacea je jako rastao lani u odnosu na 2011. godinu. Prihodi su porasli 7,14 posto, poslovna dobit 62 posto, a neto dobit 80 posto
Usluga osiguranja potraživanja temelj je poslovanja Cofacea diljem svijeta, a takvom ponudom u Hrvatskoj dodatno je učvršćeno poslovanje i u regiji. Upravo je to bio povod za razgovor s gospodinom Barbićem. 
"U poslovnoj klimi oštre konkurencije i sve veće nepredvidivosti, sposobnost zaštite od rizika naplate od iznimna je značenja. Svaka tvrtka koja isporučuje robu i usluge s odgodom plaćanja mora računati na taj rizik s obzirom na to da se neplaćanja i stečajevi mogu dogoditi bilo kada. Posljedice nenaplaćenih potraživanja mogu uzrokovati trenutačan gubitak zarade, pad prihoda, smanjenje likvidnosti te u konačnici i insolventnost osiguranika", kaže Barbić. 
Uslugom osiguranja potraživanja Coface sprječava neželjene gubitke te omogućuje sigurno poslovanje. Ugovaranjem police osiguravaju se rizici produljena zastoja u plaćanju i gubitka zbog stečaja. Osiguranje potraživanja pokriva domaće i inozemne poslove u slučaju rizičnih plasmana, te omogućuje povećanje kreditnih limita prema klijentima. Za tvrtke je, dakako, iznimno važno da se fokusiraju na smanjenje gubitaka te transferiraju rizik na osiguratelja. 
 
Velika baza podataka 
Coface ima najveću pojedinačnu bazu podataka o trgovačkim društvima u srednjoj i istočnoj Europi, a njihove aktivnosti pokrivaju cijeli ciklus od profiliranja kupaca do bonitetnih izvješća i upravljanja potraživanjima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. 
Baza podataka ICON sadrži online informacije o 10 milijuna poslovnih subjekata u Srednjoj i Istočnoj Europi, što Coface čini vrhunskim stručnjacima u ovoj regiji. 
Jezgru usluga Coface grupe tvore upravo online poslovna izvješća i baze podataka o naplati potraživanja. Usluge koje Coface nudi kreću se od prilagođenih rješenja koja uključuju izravnu razmjenu podataka sa sustavom postojećih klijenata do standardiziranih online bonitetnih izvješća i upravljanja potraživanjima.  
"Naš je cilj pružiti profesionalnu uslugu upravljanja rizicima i zaštite klijenata od problema s naplatom potraživanja. Širok portfolio inovativnih proizvoda i usluga sadrži posebno dizajniran plan za svaku tvrtku. Ti planovi pretvoreni su u optimalna rješenja za naše klijente", kaže Barbić. 
Poslovanje u Hrvatskoj podloga je za poslovanje i u zemljama u okruženju, Sloveniji, Srbiji i BiH.  
"Kreditni rejting Srbije i Makedonije prema Cofaceu je C, a Bosne i Hercegovine D, što je posljednja kategorija, ali to ne znači da je ne osiguravamo. Naime, postoje dvije ocjene D i DD, prva je još uvijek pozitivna, a ako je neka država ocijenjena s DD, onda s njom ne radimo. Hrvatski kreditni rejting po specifikaciji Cofacea je B, što se ne slaže s ocjenama nekih rejting agencija koje su našu državu svrstale u"smeće", jer zapravo i ne postoji klasifikacija "smeće" nego jedino manje ili više rizična država, manje ili više zadužena. Hrvatska je u kategoriji non investment grade, a što to ustvari znači? Ne preporučuju se investicije, no valja imati na umu činjenicu da, kada je ulaganje rizično, može se više i zaraditi te prinos investitora može u konačnici biti puno veći. Neke  investicijske tvrtke idu samo na sigurno, ali postoje i one koje riskiraju, i to ne u zemljama s ocjenom B nego idu isključivo u C i D zemlje", pojašnjava Barbić.  
 
Unaprjeđenje likvidnosti
Cofaceu je u Hrvatskoj cilj najprije targetirati veće tvrtke, no imaju ponude i za manje. 
"Dakako da gledamo uspješne jer te se tvrtke žele i dodatno zaštititi. Smatram da ćemo u idućem razdoblju i mi i konkurencija, dakle sve osiguravajuće kuće koje osiguravaju potraživanja, doprinijeti gospodarstvu i unaprjeđenju plaćanja u gospodarstvu", optimističan je Barbić. Globalno gledano, više od 80 posto tvrtki suočeno je s nenaplatom potraživanja, a u Hrvatskoj je to čak 95 posto tvrtki. Drugim riječima, gotovo sve suočene su s istim rizikom, osim onih usko specijaliziranih koje rade samo s gotovinom. 
"Kad se primarno radi s odgodom plaćanja, svi su suočeni s rizikom nenaplate. No, to će se promijeniti, doći će trenutak kad će svi veliki biti osigurani, pa će se i bonitet gledati detaljnije", kaže Barbić, koji se bavi procjenama rizika već šesnaest godina.  
Zahvaljujući internim analitičarima, Coface je uvijek u mogućnosti odrediti visinu kredita u zemlji u kojoj se osigurana tvrtka nalazi, što čini izvozne poslove jednako sigurnima kao i one na domaćem tržištu
"U Hrvatskoj možete dobiti sve informacije koje su vam potrebne, ali opet se gleda samo je li račun blokiran ili nije. Nas ne zanima je li blokiran ili ne, jer ako je blokiran, nemamo više što raditi s takvom tvrtkom. Bavimo se onim dijelom gospodarstva koji nije blokiran, no ako i nije blokiran, ne mora nužno kod nas dobiti pozitivnu ocjenu. Sami predviđamo kolika je vjerojatnost da će određena tvrtka u idućih godinu dana otići u stečaj u jedanaest zemalja regije koje pokriva austrijski centar. Svake godine u regionalnom centru Cofacea u Austriji revidiramo kakva su nam bila predviđanja i što se od toga ostvarilo. Možemo simulirati što će biti ako BDP padne za dva posto ili poraste za toliko. Sam model izračuna nije isti ni u jednoj od jedanaest država", kaže Barbić. 
Za poduzetnike u Hrvatskoj zadužen je lokalni tim Coface Hrvatska, a Coface Austrija izdaje police osiguranja. 
"Radimo preko nekoliko centara u kojima se donose odluke, a ti centri komuniciraju s tvrtkama kćerima. Prisutni smo u 66 zemalja, a s partnerima pokrivamo još 30-ak zemalja, no partner nam je u tim slučajevima osiguravajuće društvo. Stoga možemo razgovarati o tome da ponudimo osiguranje u Makedoniji ili u Srbiji jer s osiguravajućim društvom koje je tamo registrirano i ima licencu za kreditno osiguranje Coface sklapa ugovor", objašnjava Barbić. 
Samo mjesec dana od početka ugovaranja osiguranja potraživanja na hrvatskom tržištu, Coface Hrvatska ima dva konkretna posla, ali i mnogo ponuda, i to iz svih segmenata gospodarstva. 
"Uvijek može biti bolje, ali zadovoljni smo. Za šest mjeseci po postotku realiziranih planova moći ćemo procijeniti koliko smo uspješni", kaže Barbić.  
Priprema potrebna za prilagođavanje posebnostima hrvatskog tržišta išla je uobičajenim procesom, tipičnim za ulazak na novo tržište. Postoji know-how na razini grupacije, a Coface je ionako u Hrvatskoj prisutan od 1998. godine, a do danas odrađivali su servisni dio koji se odnosi na dostavu informacija, procjenu i za slučaj da treba naplatiti potraživanja koja su u zastoju. Stoga lokalna ekspertiza postoji. 
"Pokušavali smo i prije pokrenuti osiguranje u Hrvatskoj, radili smo i određene analize, no Hrvatska je u konačnici ipak malo tržište i ako je nešto i izvedivo, pitanje je koliko je tržištu zanimljivo. Coface je, primjerice, u Rusiji odavno prisutan, a ta država nije u Europskoj uniji. To je jednostavno zakon malih tržišta i zakon velikih tržišta", kaže Barbić.  
 
Novi proizvodi 
Ponuda Cofacea prilično je specifična i ako imaju stotinu polica u dvije godine, to je odlično, no to je, primjerice, za osiguravajuću kuću koja se bavi kaskom nikakav rezultat, odnosno nešto što se ostvari za jedan dan. Stoga se ove vrste osiguranja teško mogu uspoređivati. 
"Cofaceu je bitno da širi vlastitu mrežu, a putem te mreže plasiramo i nova osiguranja kako bismo konstantno povećavali broj polica i kupaca koje osiguravamo", kaže Barbić i nastavlja: "Kad se planira životno osiguranje, analiziraju se podaci 20 godina unatrag i unaprijed, a kad ste kreditni osiguratelj, razmišljate o razdoblju od 250 dana i o tome brinete, tako da su to posve drukčiji načini razmišljanja prilikom sklapanja police osiguranja", tumači Barbić. 
Globalni prihod Cofacea je jako rastao lani u odnosu na 2011. godinu. Prihodi su porasli  7,14 posto, poslovna dobit 62 posto, a neto dobit 80 posto. 
"Težimo biti što profitabilniji, no nismo dizali cijene nego smo rasli na krilima novih polica i vođenja više računa o troškovima", komentira Barbić. 
Ove su godine predstavili i nove proizvode TopLiner i Globalalliance, koji će putem standardiziranih ponuda biti dostupni i na hrvatskom tržištu. "TopLiner je dopunsko  pokriće koje prelazi okvire tipičnoga kreditnog osiguranja. Kad je zbog ključnih parametara nemoguće odobriti traženi limit u punom iznosu, TopLiner nudi mogućnost ugovaranja dodatnog pokrića za određene klijente na unaprijed utvrđeno razdoblje od tri mjeseca, koje se, međutim, može i produljiti. U Hrvatskoj je puno sezonskih aktivnosti, pa je, recimo, problem u Dalmaciji to što devet mjeseci u godini imate limit sto, a u tri sezonska mjeseca može vam se taj limit povećati na tisuću, dakle deset puta više", tumači Barbić. 
Proizvod Coface Globalliance je fleksibilan i omogućuje kontrolu svih rizika na jednom mjestu, modularnu strukturu i potpunu fleksibilnost za realizaciju na lokalnom tržištu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum