Nelegalni odliv težak do 30 miliona KM

PREDRAG KLINCOV - 24.12.2013 08:01
BANJALUKA - Tržište osiguranja u RS godišnje izgubi od 25 do 30 miliona KM kroz nelojalnu konkurenciju u obaveznom auto-osiguranju, izjavio je to juče Saša Čudić, novoizabrani predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS.
On je nakon sjednice Skupštine Udruženja na kojoj je sa potpredsjednicima Milomirom Durmićem iz "Drina osiguranja" i Cvijetinom Softićem iz "Brčko gas osiguranja", dobio četvorogodišnji mandat, kazao da im predstoji mnoštvo aktivnosti, prije svega na uređenju tržišta osiguranja od auto-odgovornosti.
On je rekao da se problemi s nelegalnim popustima i drugim anomalijama u obaveznom auto-osiguranju mogu riješiti samo "potpuno ili nikako".
"Da bi se problem riješio potpuno potreban je konsenzus, odnosno politička i privredna volja, dakle i osiguravajućih kuća i politike Vlade RS kroz konkretne izmjene zakonskih odredaba", istakao je Čudić.
On je poručio da u svrhu toga žele biti aktivan partner nadležnim republičkim institucijama, a s ciljem da tržište osiguranja postane stabilizirajući faktor preko koga će se akumulirana sredstva usmjeriti u budžet i biti podrška RS.
Milomir Durmić, potpredsjednik Udruženja, kazao je da nelegalni odliv premije u obaveznom auto-osiguranju značajno pogoršava poslovne rezultate društava. Međutim, kako navodi, to nije specifičnost RS, već anomalija koju su prošla sva tržišta u tranziciji.
Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, koja je prisustvovala sjednici Skupštine Udruženja, izjavila je da je uređenje tržišta obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti jedan od najsloženijih problema u sektoru.
Ona je ocijenila da je riječ o "dječjoj bolesti" od koje pate sva nerazvijena tržišta, navodeći da ništa bolja situacija nije ni na tržištima Hrvatske, Srbije i Makedonije.
"Dokle god 70 odsto premije potiče sa te vrste osiguranja i dok postoji relativno veliki broj društava koja traže svoj dio tržišnog kolača, nelojalne konkurencije će uvijek biti, bilo u otvorenom ili skrivenijem obliku", kazala je Šljivareva.
Naglasila je da je u pripremi izrada novog zakona u obaveznim osiguranjima u saobraćaju kojim se predviđa postepena liberalizacija tržišta, odnosno prelazak sa obaveznog na slobodno regulisanje tarifa uz uslov poštovanja aktuarskih i drugih standarda. Novi zakon, koji bi u martu u formi nacrta trebalo da se nađe na sjednici Narodne skupštine RS, prema njenim riječima, donosi i novine u rokovima i načinu rješavanja odštetnih zahtjeva u smislu zaštite trećih oštećenih lica.
"RS je uz Srbiju, Makedoniju i djelimično Crnu Goru jedino tržište u Evropi koje nema liberalizovano tržište osiguranja. Međutim, taj posao ćemo raditi pažljivo kako liberalizacijom ne bismo prouzrokovali još veći haos na tržištu u smislu da društva ne dođu u situaciju da ne mogu isplaćivati odštetne zahtjeve", istakla je Šljivareva.
Čudić je, komentarišući predloženu liberalizaciju tržišta osiguranja, rekao da osiguravajuća društva o tome još nemaju izgrađen stav.
"Ukoliko se stabilizuje situacija na tržištu, liberalizacija može odmah početi, ali s obzirom na to da nemamo takve uslove taj proces će trajati duže vrijeme", smatra Čudić.

Nema promjene cijene osiguranja

Cijene na tržištu obaveznih osiguranja u RS u 2014. godini neće se mijenjati u odnosu na postojeće, potvrdila je Božana Šljivar.
Ona je izjavila da su analize pokazale da postojeća tarifa polisa osiguravajućim društvima obezbjeđuje pozitivan tehnički rezultat i solventnost, zbog čega bi, navodi, bilo rizično ići u smanjenje cijena.
"Smatramo, takođe, da nema prostora ni za povećanje tarifa, jer je potrebno zaštititi osiguranike i voditi računa o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze građani i privreda koji osiguravaju svoja vozila", istakla je Šljivareva.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum