Novo poglavlje u industriji osiguranja

Godina ulaska u Europsku uniju sasvim će sigurno otvoriti novo poglavlje u domaćoj industriji osiguranja koje će obilježiti jačanje konkurencije, rasplet privatizacijske priče najvećeg domaćeg osiguravatelja te primjena novih regulatornih pravila. Da bi odgovorile na potrebe tržišta, osiguravajuće kuće pripremaju nove proizvode, osmišljavaju alternativne prodajne kanale te jačaju komunikaciju s klijentima, napominjući kako liberalizacija cjenika neće nužno značiti smanjenje premija osiguranja.

Veća konkurencija

Hrvatsku nakon ulaska u EU neizbježno očekuje veća konkurencija na osiguravateljskom tržištu. To, ističu u Croatia osiguranju, pokazuje i primjer Slovenije, na čije su tržište došla 582 osiguravatelja sa sjedištem izvan nje te više od 3000 stranih posrednika sa sjedištem u EU i još toliko izvan Unije.

„Ulazak Hrvatske u EU bit će najveći test za osiguravateljsko tržište od stvaranja hrvatske države koji će odgovoriti na to je li ono sazrelo da se prilagodi promjenama“, poručuju iz HOK osiguranja, gdje ističu da će se osiguravateljima, ovisno o ishodima i brzini provedbe reformi zdravstvenog i mirovinskog sustava, otvoriti potencijalno važno tržište i kako je vrlo izgledno da osiguravatelji neće propustiti priliku u tržišnoj utakmici ugrabiti svoj dio.

Prvi mjesec ove godine domaći su osiguravatelji zaključili rastom ukupne bruto premije od 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2012,; iznosila je 887,3 milijuna kuna. Zadovoljni su i ukupnim lanjskim rezultatima. Iza Croatia osiguranja godina je u kojoj se bruto dobit povećala za 34 posto, a zaračunata premija bila je 2,7 milijardi kuna. Unatoč nastavku globalne financijske krize koja je izravno utjecala na domaće tržište kapitala, kažu ondje, ostali su stabilni i profitabilni te zadržali liderski položaj.

Stabilni segment

Grawe će pak prošlu godinu pamtiti po dvopostotnom rastu životnih osiguranja, a predviđaju i uspješniji prvi kvartal u odnosu na lanjski. U HOK-u ističu da je osiguravateljska industrija, za razliku od ostatka sektora, bila stabilan segment gospodarstva. Ističu da nije imala problema s likvidnošću i adekvatnošću kapitala te da su osiguravatelji, za razliku od drugih dijelova financijskog sektora, kao institucionalni investitori nastavili biti dobri ulagači.

„Prošlu godinu obilježili su pozitivni događaji i inicijative kao što su vraćanje izdvajanja za HZZO u zakonom propisane okvire, i to tretmanom primjerenom osiguravateljima, aktivna rasprava o novom Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu te pripreme za ulazak u EU“, istaknuli su u HOK osiguranju.

Novosti zbog ulaska u EU

Skuplje police za žene, jeftinije za oprezne vozače

Zbog ulaska u EU osiguranja očekuju dvije važne promjene, objašnjavaju u Grawe osiguranju. Jedna je od njih uvođenje tzv. uniseks polica osiguranja, odnosno izjednačenje premija osiguranja za žene i muškarce, čega nije bilo do sada. Konkretno, to znači da će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju poskupjeti police životnog i zdravstvenog osiguranja za žene. Druga je promjena liberalizacija tržišta automobilskog osiguranja. Često se najavljuje da će ona sniziti cijene automobilskih polica, ali mnogo je važnija promjena uvođenja individualiziranog pristupa riziku čija će posljedica biti pravednije određivanje premije autoosiguranja, ali i segmentiranje tog tržišta.

Osim tih promjena osiguravatelji računaju na povećanje konkurencije. S njom se namjeravaju boriti novim proizvodima koji će se temeljiti na individualnom pristupu osiguranicima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum