IFC i EBRD pomažu Triglavu u preuzimanju Croatia osiguranja i DDOR-a

Dan nakon što je predsjednik Uprave Triglava Matjaž Rakovec najavio kako bi se Triglav mogao upustiti u preuzimanje Croatia osiguranja i DDOR-a, stižu i prve informacije o modalitetima zatvaranja financijske konstrukcije za spomenute poduhvate. Navodno su EBRD i IFC vrlo zainteresirani za dokapitalizaciju Triglava a time bi oba preuzimanja bila financijski izvediva. Prema informacijama Dela, cijena Croatia osiguranja iznosi oko 250 milijuna eura a DDOR-a oko 80 milijuna.

Ovo nije prvi put da se Triglav zanima za hrvatskog i srpskog takmaca. DDOR je pokušala kupiti još Nada Klemenčič, nekadašnja prva dama Triglava a poznato je da je slovenski div želio Croatia osiguranje još 2002. Za Triglav je od strateške važnosti povećanje tržišnog udjela u Srbiji i Hrvatskoj koji je na oba tržišta trenutno manji od pet posto.

Igor Štemberger, predsjednik Uprave Ilirike, smatra kako bi kupnja Croatia osiguranja i DDOR-a za Triglav bila vrlo dobra vijest. Triglav bi time postao centar velikih osiguravateljskih operacija i osiguravateljskog znanja, odličan potez za slovensko gospodarstvo i slovenske financijske institucije.

Matej Šimnic, analitičar Alte smatra da bi ta preuzimanja bila pozitivna za Triglav jer njemu treba na svakom od tržišta najmanje pet postotoni udjel kakao bi poslovanje bili učinkovito. Šimnic smatra kako će za ova preuzimanja Triglav trebati ne samo IFC nego i druga slična partnerstva. Predviđa da će se osim Triglava u utrku za Croatia osiguranje upustiti poljski PZU a vjerojatno i austrijska Uniqa.

Za Croatiu i Triglav zanima se i rovinjska Adris Grupa. Šimnic sumnja da će rovinjska kompanija predati ponude i za Triglav i za CO, no da bi to mogao učiniti za obje kompanije za koje se interesira Triglav. Upozorava na poljski PZU koji aktivno prati potencijalne mete preuzimanja a na raspolaganju ima gotovo tri milijarde eura kapitala za te svrhe.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum