Krajina osiguranje: Sporne isplate za reklame i advokate

Predrag Klincov - 14.03.2013 18:39

BANJALUKA - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u banjalučkom "Krajina osiguranju" provjeravali troškove isplate šteta, reklama i advokatskih usluga, kazali su danas čelnici te osiguravajuće kuće.

Kako saznaju "Nezavisne", inspektori SIPA provjeravaju uplate "Krajina osiguranja" na račune jednog fizičkog i jednog pravnog lica u Derventi i Doboju u periodu 2009. i 2010. godine po ugovoru u ukupnom iznosu od 201.637 KM, kao i plaćanje advokatskog zastupanja u 2010. u iznosu od 101.457 KM.

Anonimna prijava po kojoj je postupila SIPA sadržava ono što Dragutin Šipka, bivši dugogodišnji direktor "Krajina osiguranja", stalno na sjednicama Skupštine akcionara društva prigovara Upravi koja ga je smijenila 2008. godine.

Spoljni revizori su u izvještajima za 2010. i 2011. ukazali da troškovi reklame "Krajina osiguranja" po ugovoru sa povezanom firmom "Krajina Kros" u ukupnom iznosu od 917.000 KM nisu dovoljno dokumentovani.

Mila Gromilić, direktor "Krajina osiguranja", danas je negirala da su imali troškove na ime fiktivnih reklama navodeći da od marta 2008, kada je postala direktor, nije bilo nezakonitosti i kriminalnih radnji u kompaniji.

 Ona, pak, tvrdi da je kriminala i zloupotrebe službenog položaja bilo prije njenog dolaska.

"Privatizacija dijela državnog kapitala je nezakonito urađena", kazala je Gromilićeva čitajući navode iz dopisa Ministarstva finansija RS iz 2005. godine, te pozvala MUP i pravosuđe da ispitaju te navode.

"Nezavisne" su ranije pisale da je "Krajina osiguranje" Šipkinoj firmi "Euro-Ex" 2003. pozajmila milion maraka koje je ta firma uplatila kao osnivački ulog u tom društvu na osnovu čega je postala njen akcionar. Banjalučko tužilaštvo je na osnovu toga podiglo optužnicu protiv Šipke, ali ga je sud 2006. oslobodio s obrazloženjem da nije bilo protivpravne imovinske koristi, jer je pozajmica vraćena.

Koliko konstantni sukobi bivšeg i sadašnjeg rukovodstva štete poslovanju jedine osiguravajuće kuće u većinskom vlasništvu RS, potvrđuje i izjava Gromilićeve da će ih "narušavanje ugleda lažnim prijavama" finansijski koštati između 300.000 i 400.000 KM.

Iako je prvobitno tvrdila da za njenog mandata u "Krajina osiguranju" nije bilo nezakonitosti, ona je na našu konstataciju da su revizori utvrdili da je bilo nelegalnih popusta osiguranicima priznala da je toga bilo "u određenom periodu". Gromilićeva to pravda borbom sa nelojalnom konkurencijom, navodeći da su sva osiguravajuća društva kršila jedinstveni premijski sistem.

Čelnici "Krajina osiguranja" saopštili su da to društvo svake godine ostvaruje sve bolje poslovne rezultate, navodeći da su prošle godine ostvarili bruto dobit od 420.000 KM uz godišnji rast sklopljenih polisa za 22,7 odsto i premije od 24,3 odsto, na 7,7 miliona KM.

Priznaju, međutim, da imaju slabosti poput loše strukture premijskog portfelja sa dominantnim učešćem obaveznog auto-osiguranja, nepokrivene tehničke rezerve, kao i 40 odsto radnika zaposlenih u administraciji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum