Saosiguranje briše granicu na Drini

BANJALUKA - Vlasti RS i Srbije analiziraju zakonsku mogućnost uvođenja poslova saosiguranja između osiguravajućih kuća sa obje strane Drine u cilju smanjenja odliva kapitala po osnovu reosiguranja u treće zemlje, saznaju "Nezavisne".

Prema tim informacijama, Vlada RS je Agenciji za osiguranje već dala u zadatak da razmotri pravni aspekt prekograničnog saosiguranja, koje bi se, prema zamisli, utvrdilo kroz aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Saosiguranje bi se primjenjivalo na neživotna osiguranja, osim na zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode, putno osiguranje i osiguranje troškova pravne zaštite.

Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS i direktor "Jahorina VIG osiguranja" iz Pala, kaže da bi otvaranje vrata prekodrinskim poslovima saosiguranja bilo korisno jer bi se onda manje novca odlijevalo ka reosiguravajućim tržištima Londona i Minhena.

On ističe da bi taj projekat prvenstveno dobrodošao vlasnički povezanim društvima u RS i Srbiji.

"Sigurno je da bi 'Jahorina osiguranje' tražilo mogućnost saradnje sa sestrinskom kompanijom 'Wiener Stadtische' iz Beograda, isto kao i 'Dunav osiguranje' sa svojom matičnom kompanijom, ali nisam siguran koliko će to ostala društva iz RS iskoristiti", rekao je Miškić.

On ukazuje da osiguravači u RS i sada mogu između sebe ugovarati saosiguranje, ali da to nikada nije zaživjelo zbog međusobnog nepovjerenja.

Saša Čudić, direktor banjalučkog "Dunav osiguranja", kaže da je inicirani projekat saosiguranja jedan od boljih u regionu, pozdravljajući namjere vlada RS i Srbije da Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama iskoriste za jačanje ekonomskih interesa.

"Što prije oba regulatora, Narodna banka Srbije i Agencija za osiguranje RS, daju svoje saglasnosti za te poslove, oni će otpočeti, jer za to postoji veliki interes društava iz RS i Srbije", rekao je Čudić navodeći da to može služiti i kao primjer drugim zemljama u regionu.

"Dunav osiguranje" bi, kaže, u saosiguranju rizike prije svega dijelio sa matičnom kompanijom iz Srbije, izražavajući očekivanje da će im veći priliv kapitala olakšati poslovanje u namjeri da sačuvaju radna mjesta za postojećih 285 radnika.

Potpredsjednik Privredne komore Srbije Slobodan Samardžić rekao je nedavno da su osiguravači zemalja zone slobodne trgovine CEFTA još prije dvije godine pokrenuli inicijativu za saradnju u saosiguranju kako bi se dio od ukupne premije od 2,3 milijarde evra zadržao u regionu.

"Donošenje i usaglašavanje odluke svih regulatornih tijela CEFTA je spor i glomazan proces, koji Srbija i RS ne moraju da čekaju kako bi uveli nove poslove saosiguranja između svojih osiguravajućih društava", rekao je Samardžić.

Podjela premije i odštete

Saosiguranje je oblik distribucije rizika putem zajedničkog učešća većeg broja osiguravača u pokriću određenog rizika, odnosno polise osiguranja. Svaki osiguravač koji učestvuje u poslovima saosiguranja dijeli rizik, premiju i naknadu štete po jednom ugovoru o osiguranju.

Vodeći osiguravač zaključuje s osiguranikom ugovor o osiguranju i njemu drugi saosiguravači povjeravaju naplatu premije i rješavanje šteta, pri čemu se posebno ugovara međusobna raspodjela rizika između saosiguravača.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum