Najveća je AXA

Japanski osiguratelji sve se više penju na rang listi vodećih svjetskih osiguratelja, no vodeća mjesta još uvijek drže europski osiguratelji, pokazuju to posljednji podaci rejting agencije AM Best.

Francuska grupacija AXA najveći je svjetski osiguratelj prema neto zaračunatoj premiji, pokazuju to posljednji podaci AM Besta. AXA je u 2011. ostvarila 100 milijardi dolara neto zaračunate premije, a slijede je UnitedHealth Group sa 92 milijarde dolara te osiguravajuće društvo Japan Post sa 83,4 milijarde dolara.
Njemački Allianz ostvario je 83,1 milijardu dolara premije, a talijanski Assicurazioni Generali 81,6 milijardi dolara.

Po prvi puta do sada, četiri japanska osiguratelja nalaze se među top 10 najboljih svjetskih osiguravajućih društava, što je predstavlja najveću pojedinačnu prisutnost jedne zemlje.
Japan Post popeo se s petog na treće mjesto, National Mutual Insurance Federation ostao je na šestom, Nippon Life popeo se s 12. na 7. mjesto, a Meiji Yasuda Life skočio je s 20. na 8. mjesto.

U AM Bestu kažu da je razlog snažnog porasta japanskih osiguratelja poticanje agresivnog rasta na tržištima u razvoju izvan Japana.
Nasuprot tome, AM Best navodi kako se Europa suočava sa stagnacijom, koja je povezana dijelom sa krizom u eurozoni, a dijelom i s povećanim zahtjevima solventnosti, uslijed čega su osiguravajuća društva, poput Avive i Generalija doživjela veliki pad zaračunate premije.

Što se Amerike tiče, tamo se još uvijek osjećaju posljedice financijske krize iz 2008. Tako je premija AIG-a pala 13,7 posto, a tvrtka je s 13. pala na 19. mjesto najvećih svjetskih društava prema neto zaračunatoj premiji. Istovremeno imovina AIG-a smanjena je 18,7 posto, što je dovelo do pada s petog na osmo mjesto najvećih kada je riječ o imovini.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum