U Požegi, Daruvaru i Slatini registrirano pola poslovne flote

Na cijenu voznog parka u pojedinoj tvrtki uvelike utječu i troškovi obveznog i kasko osiguranja vozila. Stoga će konkretna tvrtka cijenu osiguranja uzeti u obzir prilikom odluke kako će nabaviti svoju flotu ili mjesto gdje će registrirati svoja vozila. Naime, sva osiguravajuća društva u Hrvatskoj kao parametar za određivanje premije koriste i registracijsku oznaku, pa je tako premija automobilskog osiguranja (AO) najviša za registarske oznake Zagreba i Krapine, a najniža za Daruvar, Požegu i Slatinu. Registracija vozila ovisi o sjedištu kompanije ili leasing kuće preko koje se financira vozilo. U ovom trenutku Daruvar ima najniže stope polica autoodgovornosti. Uspoređujući cijene polica autoodgovornosti, za isto vozilo tamo se može imati i do 40 posto niži trošak u odnosu na Zagreb, kažu osiguravatelji. Procjene su da je 50 posto hrvatske "poslovne" flote registrirano u Daruvaru, Požegi i Slatini.

Umanjenje premije

U Allianzu se ne žele upuštali u procjene je li ekonomičnije kupovati vozila ili unajmljivati, nego bi korisnike koji imaju potrebu za većim brojem vozila uputili da se konzultiraju s tvrtkama koje pružaju uslugu "fleet managementa". "Allianz posebnu pozornost posvećuje osiguranju flota. Kako bi klijent dobio optimalnu ponudu za osiguranje, potrebno je Allianzu dostaviti podatke o svim vozilima (marka, tip, tehničke karakteristike, godina proizvodnje, stečeni AO bonus). Poželjno je dostaviti statistiku šteta unatrag tri godine (ovaj podatak klijent može zatražiti od prethodnog osiguratelja). Na osnovi tih podataka Allianz će napraviti ponudu uzevši u obzir stečene AO bonuse, neovisno je li bonus stečen u Allianz ili u drugom društvu", kaže Darko Bekavac, menadžer u Allianzu Zagreb.U toj osiguravajućoj tvrtki napominju da je umanjenje premije moguće ako se ugovori kasko osiguranje s franšizom. U tom slučaju osiguranik sudjeluje u svakoj šteti s ugovorenim iznosom (obično se ugovara fiksni iznos franšize, npr, 1200 kn). Bekavac savjetuje ugovoriti i višegodišnje kasko osiguranje, što dodatno umanjuje premiju. "Višegodišnje kasko osiguranje naročito preporučujemo za vozila u leasingu gdje je primatelj leasinga obvezan ugovoriti i kasko osiguranje za cijelo vrijeme trajanja leasinga. U Allianzu ugovaramo samo jednu višegodišnju policu kaska za jedno vozilo, s konstantnom godišnjom premijom, što smanjuje administriranje, a klijent unaprijed zna troškove premije za svaku godinu osiguranja", navodi Darko Bekavac. I u Basler osiguranju napominju da je nabava i održavanje voznog parka vezano za ukupno poslovanje konkretne kompanije, bez obzira kolika količina vozila se nabavlja. U Basleru također smatraju da se leasingom mogu postići najveće uštede.

Popust za flotu

"Kupnja automobila u klasičnom smislu u današnje vrijeme sigurno nije dobra poslovna odluka jer se u kratkom roku odlijeva znatan iznos sredstava. A svako tko vodi ili bi trebao voditi brigu o održivom poslovanju, strogo vodi računa o tijeku novca. Kad je riječ o leasingu, možemo ga usporediti s 'poslovnom polugom' zato što omogućava financijsku nabavu imovine iz kratkoročnih sredstava", kažu u Basler osiguranju. I u ovoj osiguravajućoj kući visina premije koja se plaća za obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti ovisi o tome kojem registarskom području pripada vozilo, tj. osiguranik. Gdje će vozilo biti registrirano, ovisi o tome gdje je registrirana tvrtka koja je vlasnik vozila ili gdje je sjedište leasinga koji je vlasnik osiguranog vozila. Popust na flotu je moguće dobiti i u Triglav osiguranju u kojem kažu da o svakom ovakvom projektu odlučuju pojedinačno. Cijena osiguranja će se u Triglavu odrediti ponajprije na temelju veličine flote, protekle suradnje, discipline u plaćanju, namjene vozila i sličnoga. Trendovi

Sve stariji vozni park ruši premije kaska

Trendovi u prodaji novih vozila i dalje nisu optimistični, što znači da dio korisnika ne obnavlja vozni park, već se voze sve starija i starija vozila, a to se odražava i na pad premija kaska. Istodobno s padom novoprodanih vozila smanjuje se i broj novih ugovora u leasingu. Ne očekujemo do kraja godine promjenu trenda. Promjena na bolje dogodit će se kad ekonomski pokazatelji budu imali uzlazni trend.

Nema na količinu, ali ima na vjernost

Što se tiče pogodnosti, u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti nije bitno osigurava li se jedno, dva ili cijela flota vozila, a u kasko osiguranju moguće je dodijeliti popust na flotna osiguranja kao i popuste koji se dodjeljuju stalnim klijentima poput "popusta na vjernost" i ostalih pogodnosti", napominju u Basleru. Popust na vjernost kao važan faktor u određivanju konkretne cijene osiguranja automobila navode i u gotovo svim ostalim osiguravajućim društvima. Osiguravajuća društva svojim korisnicima također daju pogodnosti pri registraciji radnih strojeva i prateće transportne opreme.
Poslovni dnevnik

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum