Raskid ugovora o osiguranju na neodređeno vrijeme

„Nakon sumiranja trogodišnjeg odnosa kojega imam s osigurateljem X, utvrdio sam da mi moj osiguratelj ne pruža uslugu koju sam očekivao i na koju imam pravo po propisima. Ovo se posebno odnosi na rokove isplate odštete u nekim manjim štetama koje sam imao u dva pogona svoga poduzeća. Kako je ugovor (na nagovor agenta osiguratelja) sklopljen na neodređeno vrijeme, dakle, određen je početak trajanja ugovornog odnosa, ali ne i datum isteka ugovora, što mi je činiti da raskinem odnos po tom ugovor?“, pita naš čitatelj S.R., inače vlasnik i direktor d.o.o.-a.

Ugovor o osiguranju na neodređeno vrijeme ima određenih prednosti pred ugovorom na određeno vrijeme. Jedna od tih prednosti je i relativno laka mogućnost raskida takvog ugovora na jednostavan način i u vrijeme kad to ugovornim strankama najviše odgovara. Prema odredbi čl. 946. st. 2. Zakona o obveznim odnosima, za raskid ugovora o osiguranju sklopljenog na neodređeno vrijeme dovoljno je da stranka koja želi raskinuti takav ugovor (dakle, ugovor mogu raskinuti i ugovaratelj i osiguratelj) obavijesti drugu ugovornu stranu da raskida ugovor.

Obavijest mora biti u pismenom obliku i mora se priopćiti drugoj ugovornoj strani najkasnije tri mjeseca prije dospjelosti (nove) premije. Pismenu obavijest, radi eventualne potrebe dokazivanja da je ispoštovana zakonska odredba, treba poslati preporučeno s povratnicom. Ugovor će prestati danom dospjelosti premije, što znači da stranke od obavijesti do raskida ugovora i dalje zadržavaju ugovorena prava i obveze (primjerice, osigurateljno pokriće u slučaju nastanka štetnog događaja – osiguranog slučaja). Nije potrebno navoditi razloge zbog kojih se ugovor raskida.

U primjeru S.R.-a, dospijeće (nove) premije je 1. siječnja 2013. godine. Stoga je potrebno obavijest o raskidu ugovora poslati osiguratelju najkasnije do 1. listopada 2012.

Ugovaratelj osiguranja ne može imati nikakvih štetnih posljedica zbog raskida ugovora (vraćanje popusta odobrenih vezano uz godine efektivnog trajanja ugovora o osiguranju i sl.), jer se ugovor raskida sukladno strogoj odredbi čl. 946. Zakona o obveznim odnosima, pa bi bilo koja drugačija odredba u ugovoru o osiguranju ili u uvjetima osiguranja bila ništavna.

dr.sc.Marijan Ćurković

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum