Austrijska Uniqa kreće po 500 milijuna svježih eura

Austrijska Uniqa objavila je da će provesti planirano povećanje kapitala od 500 milijuna eura kako bi isfinancirala svoj ambiciozan plast rasta. "Rast nikoga ne čeka! Želimo iskoristiti prilike koje nam se otvaraju, a za to nam je odmah potreban kapital", poručio je čelnik osiguravateljske grupacije Andreas Brandstetter pojašnjavajući razloge zbog kojih će po svježe eure krenuti već u ovoj godini.

Povećanje kapitala će se provesti izdavanjem dionica koje će se ponuditi samo postojećim dioničarima, poručili su iz Uniqe. Strategija repozicioniranja kompanije sa snažnim fokusom na rast ponajviše se odnosi na srednju i istočnu Europu gdje su samo 2011. pridobili 600.000 novih klijenata. Budući da je u ovoj regiji, pa tako i u Hrvatskoj, Uniqa iskorak provodila u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razitak, sada, kako smo već pisali, planira otkupiti EBRD-ov udio u društvima u Hrvatskoj, Poljskoj i Mađarskoj pa će dio novoga kapitala biti utrošen i za taj proces.

U hrvatskom društvu Austrijanci drže 80%, a ostatak EBRD, dok u Mađarskoj banka ima 15% te 31% u Poljskoj. Iako iznos koji će platiti EBRD-u nije preciziran, nagađa se da su Austrijanci spremni izvojiti oko 100 mil. eura. Potvrđeno je da će se u regiji snimati potencijalne akvizicije, a u kažu da će prilika biti jer "će se neki osiguravatelji povlačiti s CEE tržišta". Dugoročna strategija nalaže udvostrućenje broja klijenata na 15 milijuna te podizanje profitabilnosti na 400 mil. eura do 2015. Inače, Uniqa tvrtke kćeri ima u 15 europskih zemalja, a lani je premija u Hrvatskoj iznosila 233 milijuna kuna, sedam milijuna manje nego 2010.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum