KOLUMNA Kućni ljubimci i osiguranje

Čudimo li se samo mi, pripadnici zrele generacije, zato što vrijeme tako brzo leti ili i mlađe muči ta činjenica? Zapravo, drago mi je da s vama vrijeme leti, jer to znači da nam je dobro družiti se, a uz to je i meni i vama višestruko korisno.
Ove godine nećemo ništa zbrajati, nećemo se vraćati unatrag i nećemo obećavati. To smo činili prijašnjih  godina i vrlo brzo, koji mjesec poslije došli do još spoznaje da smo sami sebe razočarali novogodišnjim obećanjima. Pokušavali smo se mijenjati i išlo je, nekoliko dana, onda bi se opet vratili na staro. Ma, to samo prepričavam iskustva dragih ljudi, a i pokoje osobno, naravno.
Upravo stoga ove ćemo godine drukčije. Bez kalkulatora, bez „moram“, „hoću“ i sličnih. Mnogi moji klijenti i prijatelji smatraju kako bi 2013. godinu najradije što prije zaboravili. Poduzetnici među njima dijele njihovo razmišljanje. Ipak, nisam čula onu poznatu: „Nadam se da će 2014. biti bolja“. Ili su je preskočili izreći ili je, rekli bi naši stari, ne žele ureći kao dosadašnje.
Ako je ovo i bila nekakva kategorizacija, sigurna sam da je najteže pala (kad pričamo o osiguranju) onima koji su morali otkazati ugovore o osiguranju, staviti ih u mirovanje ili jednostavno u cijelosti otkupiti.

A takvih je, nažalost, bilo previše. S druge strane, ulazak u Europu doveo je nove osiguratelje i proizvode. Rijetki su zasad s oduševljenjem dočekali mogućnost osiguranja svojih kućnih ljubimaca. I sad, s jedne strane imamo klijente koji nisu u mogućnosti priuštiti sebi ni osnovno osiguranje i štedjeti za budućnost, a  s druge one koji žele zbrinuti svoje kućne ljubimce.
„Sit gladnom ne vjeruje“, rekli bismo. No, nepravedna je to podjela, ali životna. Ostaje nam zbilja nadati se boljim vremenima i poželjeti svim našim klijentima da se što prije vrate u zlatna vremena kad se štedjelo, povećavalo premije i ugovaralo po nekoliko ugovora.
Nikako ne želim reći da je situacija u osigurateljnoj industriji beznadna, ali mogu reći da nije sjajna. Osiguravajuća društva bilježe dobre rezultate, uzmemo li obzir opću situaciju u zemlji. Bilježe se i porasti. Ali znate kakvi smo mi u osigurateljnoj branši? Skromnost nam nikad nije bila vrlina, makar što se očekivanja i rezultata tiče.

Odlične su vijesti svakako da će mnogi osiguratelji i pripisati dobit svojim osiguranicima.
A dobit je uvijek prigoda za nove investicije, za nova ulaganja.
Stoga evo nekoliko korisnih informacija vlasnicima kućnih ljubimaca. Imali smo mnogo upita proteklih godina, ali ne i najboljih mogućnosti, ali ulaskom Hrvatske u Uniju i to se promijenilo. Želim vam prenijeti neka od iskustava kolega iz europskih zemalja. Ipak je u Hrvatskoj više od 400.000 kućnih ljubimaca, onih registriranih.
Osiguranje kućnih ljubimaca najnormalnija je stvar u zemljama visokoga životnog standarda. Ako vam se slučajno to čini čudnim, prisjetite se kako je to počelo s osiguranjem automobila. Danas je to ne samo potrebno, nego i obvezno. U nekim europskim zemljama obvezno je i osiguranje kućnih ljubimaca. Primjerice u Švedskoj, ako udomljujete ili kupujete životinju iz Centra za kućne ljubimce, uza sve potrebne papire, ugovor o kupnji, posvajanju, karton o cijepljenju, veterinarskim pregledima, pravilima o čuvanju i brizi, dobit ćete i ugovor o osiguranju koji ste obvezni plaćati.

Niste u obvezi nastaviti s plaćanjem kod istog osiguratelja, možete odabrati kuću koja vama najbolje odgovara. Važno je napomenuti da je životinja koju udomljujete čipirana (za slučaj da odluta, po broju čipa koji se najčešće nalazi s unutrašnje strane uha lako se utvrdi vlasnik), cijepljena protiv svih zaraznih bolesti i sterilizirana. U slučaju da se vaša mačka, pas, hrčak ili neka druga životinja (uključujući i egzotične životinje, samo što se za njih drukčije određuju premije) razboli i morate je odvesti veterinaru, udruženje životinja nikako ne želi prepustiti to slučaju. A možda bi bilo i onih koji bi kalkulirali, pa bi radije umjesto na veterinara potrošili novac na nešto drugo. Osiguranje koje ste platili podmirit će troškove nastale za vrijeme pregleda, eventualnih zahvata, rendgenskih snimaka, operacija, lijekova ili neke druge terapije. I ovdje govorimo o osigurateljnom pokriću, pa ćete za osiguranju svotu do 50.000 švedskih kruna platiti otprilike 1300 kruna godišnju premiju (švedska kruna je 0,86 kuna). U mogućnosti ste smanjivati osiguranu svotu, ali najmanja ne može biti ispod 25.000 kruna. Uzmemo li u obzir da je makar jednom godišnje potrebno odvesti ljubimca na pregled, redovito cijepiti, a potrebno je računati na moguće bolesti, takvi iznosi su i razumljivi.

Za vlasnike egzotičnih životinja premije se određuju drukčije i ovise o vrsti, ali i cijeni životinje. Imajući u vidu različite i šarolike „apetite“ kad su ljubimci posrijedi, zmije gotovo i nisu više egzotične, kad znamo da ljudi vole imati u svom okruženju otrovne pauke ili aligatore. Životinje koje nemaju uredne papire ne mogu se ni osigurati, no to je u startu uređeno u zemljama Unije. U paketu osiguranja uključeno je i putno zdravstveno osiguranje po jedinstvenoj tarifi.
Osiguratelji u Hrvatskoj imaju odličnu ponudu za osiguranje kućnih ljubimaca, iako je interes u odnosu na brojku ljubimaca vrlo slab. Kako je ipak riječ o novim programima na tržištu, sklona sam vjerovati da će se uskoro i ta statistika promijeniti.
A vi koji još razmišljate o nabavi kućnog ljubimca, sjetite se da je veliki Sigmund Freud rekao: „Vrijeme provedeno s mačkom nikad nije izgubljeno!“.

U prilog tome govori i tvrdnja američkog psihologa Borisa Levinsona, koji je prije nekoliko godina započeo terapije liječenja životinjama. Levinson kaže kako mačje predenje na frekvenciji od 4 do 16 Hz poboljšava ljudski imunitet i smanjuje stres. Mačka pomaže i kod umora, glavobolje, čak i normalizira tlak. Mačke ili psi, vama na izbor. Kaže se da je pas čovjekov najbolji prijatelj, no to je ipak mišljenje čovjeka, a ne psa, našalio se nepoznati autor. Umjesto uobičajenih želja za Novu godinu, želim vam da nabavite kućnog ljubimca. I da ga osigurate, naravno. Mogu vam preporučiti nekoliko odličnih agenata osiguranja.  

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum