Karta političkih rizika za 2012 godinu


13.02.2012

Iako se u nekima od zemalja pogonenih arapskim proljećem stanje počinje
stabilizovati, nastala napetost izazvala je, odnosno pojačala proteste u desetinama zemalja, kako u regiji tako i izvan nje. Prema objavljenoj Aonovoj Mapi političkog rizika za 2012. godinu, to i dalje predstavlja uzrok zabrinutosti za kompanije koje posluju u tim državama.
Aon Risk Solutions, globalna kompanija za upravljanje rizicima i članica Aon Corporation (NYSE: AON), izmjerila je politički rizik u 167 zemalja, odnosno teritorija s ciljem procjene nivoa rizika deviznih plaćanja, rizika zemlje, političkog uplitanja, poremećaja lanca snabdijevanja, pravnog i regulatornog rizika te političkog nasilja.

“Te pobune i protesti i dalje su glavni uzrok zabrinutosti u 2012. godini. Vidimo da se to odrazilo u smanjenju rejtinga nekoliko zemalja,” rekao je Roger Schwartz, viši potpredsjednik za politički rizik službe za krizni menedžment (Crisis Management Practice) tvrtke Aon Risk Solutions. “To navodi generalne direktore i glavne finansijske direktore kompanija koje posluju u inostranstvu na tržištima u nastanku da preispitaju svoje mjere upravljanja rizicima i ublažavanja rizika.”

Pored toga, ishod izbora u SAD-u, Francuskoj, Rusiji i Kini može doprinijeti većoj globalnoj neizvjesnosti. Dužnička kriza u eurozoni i dalje predstavlja značajan rizik i širi se na zemlje koje ekonomski ili na neki drugi način zavise o eurozoni.
Aonova mapa prikazuje opšti nivo i vrste političkog rizika, koji je u vezi sa potezima, odnosno nedjelovanjem stranih vlada, uključujući zemlje-treće strane koje kompaniji mogu zaplijeniti imovinu, spriječiti ili ograničiti ispunjavanje ugovora ili uticati na otplatu kredita bankama povjeriocima.
Politički rizik može postojati za kompanije koje investiraju, posluju, trguju ili odobravaju kredite na tržištima u nastanku.
Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona je prema AON-u svrstana u zemlje srednje visokog rizika zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Ukrajinom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom.
Rizici locirani u Bosni i Hercegovini su: političko nasilje, pravni i regulatori rizik, političko uplitanje, kao i rizik deviznih plaćanja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

SIPA češlja Krajina osiguranje

Pošte Srpske i Mikrofin potpisali ugovor o zastupanju u osiguranju imovine

Polica Uniqa osiguranja uz RBA Visa Platinum